SAVJET MINISTARA BIH- PROGLAŠENO STANjE PRIRODNE ILI DRUGE NESREĆE :: Semberija INFO ::

 

SAVJET MINISTARA BIH- PROGLAŠENO STANjE PRIRODNE ILI DRUGE NESREĆE


Nakon što je Predsjedništvo BiH izrazilo očekivanje od Savjeta ministara BiH da proglasi stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom korona virusa, to je i urađeno danas 17. marta.  Savjet ministara donio je odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, potvrdio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija. On je istakao da se BiH nalazi na samom početku borbe protiv virusa korona i da još nije u ozbiljnim problemima, te pozvao sve građane da se ponašaju u skladu sa preporukama.

-Najveći izazov biće šatorski karantini koji ćemo raditi sa Oružanim snagama BiH, kao i izmjena zakona o javnim nabavkama, što je traženo iz Federacije BiH. O tome ćemo se tek izjašnjavati“, rekao je Tegeltija. Prema njegovim riječima, usvojen je i prijedlog odluke o dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

-Mi smo ovu odluku donijeli u nedjelju i definisali zemlje iz kojih građani ne mogu ući u BiH. Danas(17. mart), napravili smo izuzetak, da se ove mjere ne odnose na vozače teretnih kamiona, pilote i osoblje aviona, da bi se mogao nesmetano odvijati saobraćaj. Za njih imamo posebne uslove ulaska u BiH“, rekao je Tegeltija i dodao da je usvojen i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o formiranju Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

-Ovo tijelo je zaduženo za saradnju i koordinaciju od lokalnih zajednica do insitucija BiH u borbi protiv virusa korona. Ovo tijelo imaće svoj koordinacioni centar u koji će se slivati sve informacije“, pojasnio je Tegeltija. Na vanrednoj sjednici Savjeta ministara BiH, donesena je odluka i o načinu rada institucija u BiH i bezbjednosti zaposlenih u institucijama.