DANAS ODLUKA O ZATVARANjU GRANICA :: Semberija INFO ::

 

DANAS ODLUKA O ZATVARANjU GRANICA


Foto: Nezavisne
SARAJEVO - Iako na dnevnom redu današnje vanredne sjednice Vijeća ministara nema zahtjeva Predsjedništva BiH da se zatvore svi granični prelazi izuzev onih na kojima su postavljeni šatori za karantin, "Nezavisne" nezvanično saznaju da će ova bh. institucija o ovome raspravljati.

"Ministri će raspravljati o zahtjevu Predsjedništva BiH jer je traženo da se hitno donese ta odluka", rekao je izvor "Nezavisnih".

Podsjećamo, Predsjedništvo je u nedjelju na svojoj vanrednoj sjednici zatražilo da se bez odlaganja zatvore svi granični prelazi za prelaz ljudi, osim onih gdje su uspostavljeni karantini u šatorima Oružanih snaga BiH, a u skladu s njihovom odlukom od 18. marta, koja je donesena s ciljem prevencije širenja virusa korona. Šatori namijenjeni za karantin osoba koje dolaze iz inostranstva postavljeni su na prelazu u Gradišci, a mogu primiti 200 osoba, Izačić (100 osoba), Bijača (100), Brod (100), Rača (50), Šepak (50), Vardište (50) i Klobuk (20).

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda BiH, smatra da bi za BiH bilo najbolje zatvaranje granica kako bi se njeni građani što bolje zaštitili od pandemije virusa korona.

"Što se prije granica zatvori u smislu komunikacija, biće bolje za nas ovdje u BiH. Najbolji je oblik karantina. Šatori na granici će odbiti mnoge da krenu prema zemlji", istakao je Čović za "Večernji list". Smatra da BiH tek predstoji faza koja će biti najteža i to za dvije do tri sedmice, ali da o tome treba da govori struka, čijih preporuka treba da se pridržavaju svi građani u zemlji.

Juče je u funkciju stavljen i šatorski karantin kod graničnog prelaza u Gradišci za osobe koje ulaze u BiH ili prekrše mjere izolacije. Svi koji uđu u BiH, odnosno na prostor RS, ići će u karantin, a zdravstveni radnici će raditi trijažu i svi za koje se procijeni da je potrebno ostaće u karantinu. Osobe za koje se procijeni da bi ostanak mogao da našteti njihovom zdravstvenom stanju biće u karantinu dok im se ne obezbijedi prevoz prema domu zdravlja u njihovoj lokalnoj zajednici. Najavljeno je da će se kapacitet ovog karantina proširiti za još 60 mjesta, a kompletan posao vezan za ishranu ljudi u karantinu će obavljati Civilna zaštita.

Karantin, kapaciteta za 140 osoba, uspostavljen je na lokaciji starog Carinskog terminala, a juče ga je obišao i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. On je naveo da je dao instrukcije na koji način treba organizovati položaje kreveta u šatoru.

"Osjetljive grupe stanovništva poput trudnica i majki s djecom treba razdvojiti od ostalih lica koja će boraviti u šatorima. Napravili smo prostor za ljekare i policiju", rekao je Šeranić.

Milan Novitović, direktor Civilne zaštite RS, rekao je da je ministar Šeranić precizirao šta je potrebno da ima karantin kako bi zdravstveni inspektori mogli izdavati rješenja za mjeru nadzora.

"Postupat ćemo prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije i uputstvima Instituta za javno zdravstvo RS", dodao je Novitović.

Što se tiče ostalih sedam graničnih prelaza gdje su postavljeni šatori, oni su u funkciji, kako ističu iz koordinacionog tijela na nivou BiH. Međutim, entitetske vlasti rade na tome da osposobe sve ostalo što je potrebno da bi svi šatori bili u funkciji.

Inače, na dnevnom redu današnje vanredne sjednice Vijeća ministara je Nacrt zakona o budžetu BiH, Prijedlog odluke o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko juče je, između ostalog, naveo da je odgovornost Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet za 2020. godinu.

(nezavisne.com)