BiH i Srbija isplivaće najbrže :: Semberija INFO ::

 

BiH i Srbija isplivaće najbrže


BANjALUKA - BiH bi uz Srbiju i Sjevernu Makedoniju trebalo mnogo brže da ispliva iz krize izazvane pandemijom virusa korona u odnosu na ostale zemlje regiona čija ekonomija u velikoj mjeri zavisi od ljetne turističke sezone, koja je neizvjesna.
Svjetske finansijske institucije za BiH u ovoj godini prognoziraju pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 do pet odsto, što je, u poređenju sa regionom zlatna sredina.
Prema podacima Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije BiH ove godine očekuje pad ekonomske aktivnosti od pet odsto, što je svrstava u isti rang sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.
 
Najbolje pozicionirana u regionu je Srbija sa padom BDP-a od četiri odsto, dok će prema procjenama analitičara iz Beča najviše stradati zemlje koje u najvećoj mjeri zavise od turizma poput Crne Gore koju očekuje pad BDP-a od osam odsto, te Hrvatske koju je sa padom od 11 odsto najlošije rangirana u regionu.
Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac kaže za “Glas Srpske” da imajući u vidu činjenicu da su turističke aktivnosti obustavljene, a predstojeća sezona neizvjesna, ne čudi podatak da će najveće posljedice trpjeti oni koji žive od turizma.
 
- Procijenjeni pad BDP-a za BiH, koji se kreće od 3,5 do pet odsto, iz ove perspektive je dosta realan. Oporavak će zavisiti kako od epidemiološke situacije, tako i od toga koliko će naša privreda i naše vlasti uspjeti da rade na sanaciji i donošenju mjera za oporavak - rekao je Grabovac.
 
Pojasnio je da je nemoguće očekivati brz oporavak, a jedan od razloga je strah potrošača od budućnosti i samim tim uzdržavanje od potrošnje, što je ogroman problem za pokretanje privredne aktivnosti.
- Građani ne znaju šta ih očekuje zbog čega svoje investicije i kupovinu svode na minimum. Osim toga, iako su kafići otvoreni, slaba je posjećenost jer i dalje postoji strah od bolesti. Treći momenat u svemu ovome jeste promjena navika. Svjedoci smo da građani odlaze u svoje vikendice, obrađuju zemlju, tako da je promjena navika očigledna, jer je većina ranije svakodnevno odlazila u ugostiteljske objekte. Sve to ne govori u prilog brzom vraćanju u predkrizno stanje - istakao je Grabovac.
 
Da će povratak u normalne tokove zavisiti od mnogo faktora saglasni su i predstavnici privrede.
- Očekujemo da će se Srpska iz ove krize izvući brže od ostalih,  imajući u vidu činjenicu da je turizam činio svega 1,5 odsto domaćeg BDP-a - rekao je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić. Dodao je da se oporavak domaće privrede i ekonomije ne može posmatrati izolovano, jer će to u velikoj mjeri zavisiti od oporavka zemalja koje su nama veoma važne po spoljnotrgovinskoj razmjeni, od Srbije, Italije do Njemačke.
 
- Mjere koje kreira Vlada RS neće dati očekivane rezultate ukoliko ne bude oporavka ekonomija koje su nama strateški bitne u spoljnotrgovinskoj razmjeni. Vjerujem da će EU kreirati adekvatne mjere i uspjeti da oživi potrošnju na svom tržištu, te da će se to pozitivno odraziti i na našu ekonomiju. Kada prve narudžbe stignu iz tih zemalja, to će biti ohrabrujući znak - poručio je Račić.

​Glas Srpske