Savjet ministara usvojio odluku o raspodjeli, odblokirano 330 miliona evra :: Semberija INFO ::

 

Savjet ministara usvojio odluku o raspodjeli, odblokirano 330 miliona evra


SARAJEVO - Savjet ministara na današnjoj sjednici usvojio je Prijedlog odluke o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), javila je Srna.


Ova tačka naknadno je uvrštena u dnevni red na prijedlog Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara, a riječ je o iznosu od oko 330 miliona evra za borbu protiv epidemije virusa korona i saniranje ekonomskih posljedica.

Predsjedavajući Savjeta Zoran Tegeltija ranije je kazao da je juče prijedlog odluke proslijedio ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i da postoji, izgleda, šansa da će danas konačno biti postignut dogovor o raspodjeli novca koji duže od mjesec stoji u Centralnoj banci BiH.

MMF je još 23. aprila, nakon dogovora političkih lidera i nadležnih u BiH, Centralnoj banci doznačio oko 333 miliona evra po osnovu aranžmana brze finansijske pomoći za ublažavanje posljedica pandemije, ali taj novac nikada nije raspoređen.

Savjet ministara nekoliko puta od tada je pokušao da donese odluku kojom bi bila mogućena raspodjela ovog novca, ali do zastoja je došlo jer nije bilo dogovora čelnika SDA i HDZ-a BiH o podjeli novca u Federaciji.

Tegeltija je najavio da je riječ o raspodjeli novca na način kako je napisano u Pismu namjere MMF-u, a to znači 62 odsto za Federaciju BiH (sa 10 kantona), 38 odsto za Republiku Srpsku s tim da će oba entiteta preusmjeriti po 0,5 odsto za Distrikt Brčko.

Prema tom dogovoru, koji su ranije postigli lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović, iznos koji je namijenjen za FBiH će biti podijeljen na način da će 50% dobiti federalni nivo, a preostalih 50% će biti podijeljeno po kantonima.

Srna / Glas Srpske