NjEMAČKA PRIZNAJE PCR TESTOVE IZ BIH :: Semberija INFO ::

 

NjEMAČKA PRIZNAJE PCR TESTOVE IZ BIH


Foto: Sputnik
Njemačke nadležne institucije su potvrdile Ambasadi BiH u toj državi da su Bosnu i Hercegovinu stavile na listu zemalja čije PCR testove priznaju na virus korona.

Ova informacija potvrđena je za sarajevski portal Kliks, pa će tako državljani BiH moći biti izuzeti od zahtjeva za karantin u skladu s odgovarajućim propisima o karantinu nadležnih saveznih država, pod uslovom da PCR testom iz ovlaštenih laboratorija u BiH mogu dokazati da nisu inficirani.

Kako je rečeno, riječ o diplomatskoj aktivnosti Ambasadi BiH u Njemačkoj koja je u proteklim danima vodila intezivne razgovore sa nadležnima u toj zemlji, a nakon što je Institut Robert Koh ranije objavio instrukciju da Njemačka ne priznaje PCR testove na virus korona virus iz BiH.

Naime, nedavno je njemački institut objavio listu od 131 zemlje koje se smatraju rizičnim, a među kojima je i BiH. Prema toj ranijoj instrukciji onaj koji ulazi u Njemačku, a koji je u prethodne dvije sedmice bio u bilo kojoj zemlji sa spiska, on po dolasku u Njemačku mora računati na obavezu izolacije.

Međutim, BiH je sada i zvanično izuzeta od zahtjeva za karantin u skladu s odgovarajućim propisima o karantinu nadležnih saveznih država, pod uslovom da medicinskim sertifikatom mogu dokazati da nisu zaraženi virusom korona.

U tu svrhu moraju predočiti molekularno biološki test ili tzv. PCR test ne stariji od 48 časova.

(Nezavisne)