OSKRNAVLjEN PRAVOSLAVNI HRAM U ILIJAŠU :: Semberija INFO ::

 

OSKRNAVLjEN PRAVOSLAVNI HRAM U ILIJAŠU


Foto: RTRS
Ataci i skrnavljenja hrama Svetog proroka Ilije u Ilijašu više se i ne broje. Posljednji u nizu, sinoć.

​Provalnike je u pljački spriječio alarm. Sve je zabilježeno video-nadzorom, koji je kao dokaz izuzela policija Kantona Sarajevo.

Dva razbojnika su u prvi sumrak, oko 21 čas došla vozilom, ušetala u portu hrama, na gradilištu pronašla metalnu šipku kojom su razvalila metalna, zaštitna vrata, a potom i drvena vrata hrama.

Na našu sreću, a njihovu nesreću, alarm se aktivirao i oni su se, pretpostavljam toga uplašili, pobjegli, tako da ih je alarm spriječio da naprave neko veće razbojništvo ili materijalnu štetu - rekao jerej Božidar Tanović, paroh ilijaški.

No, od bilo koje materijalne štete, za preostale Srbe u Ilijašu teži je nemir koji pričinjavaju prečesti ataci na njihov hram.

Ne osjećam se prijatno. Učestala su razbojništva u zadnjih par godina, razbijali su reflektore, stakla na crkvi. Sveštenik neke stvari prijavi, neke ne prijavi, kaže, "ne mogu nama napraviti štete koliko mi to možemo obnoviti". Prije neki dan razbojnici su skinuli oluk sa crkve - priča mještanin Ilijaša, Neđo Čebić.

Šteta se, istina, može nadoknaditi, ali vjerni narod odlazi.

Prije šest do sedam godina bilo je 160 do 170 domova. Danas ih je oko 80. Broj se prepolovio. Nema omladine, ovdje žive stariji, uglavnom penzioneri - dodaje jerej Tanović.

Starim i nemoćnim život je lako zagorčavati. Naš sagovornik Neđo Čebić ističe da je među komšijama Bošnjacima stekao mnoge prijatelje, nekim je i kumovao, ali ima razloga da vjeruje da na svojoj djedovini nije poželjan.

Od fedaralnog ministarstva za izbjeglice dobio sam donaciju, čekao sam da mi bude uručena, kasnije je građevinska sezona prošla. U opštini sam pitao do čega je, rekli su mi da sam od donacije odustao. Kome da se žalim? - pita se Čebić.

Možda bi se ilijaški Srbi bolje osjećali kada bi bar jedan od najmanje deset ataka na pravoslavni hram u posljednjih šest godina, od dolaska paroha Božidara Tanovića, bio rasvijetljen.

I pored video-nadzora iz kantonalne policije obaviješteni smo da je N.N. lice, ili više njih izvršilo krivično djelo teške krađe u pokušaju i da se po nalogu kantonalnog tužioca istraga nastavlja.
 
(RTRS)