Staša Košarac: BiH mora hitno odgovoriti na ofanzivu Hrvatske :: Semberija INFO ::

 

Staša Košarac: BiH mora hitno odgovoriti na ofanzivu Hrvatske


BANjALUKA - BiH nema pravo da sjedi skrštenih ruku dok Hrvatska, s druge strane, ozbiljno priprema odlagalište za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, u blizini Une, ali zbog opstrukcija šefice diplomatije BiH Bisere Turković stanje bi moglo da se dodatno zakomplikuje na našu štetu.

Na to upozorava ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac koji za “Glas Srpske” ističe da ga brinu opstrukcije Turkovićeve i drugih što BiH dovodi u defanzivu poziciju u odnosu na Hrvatsku, koja ofanzivno radi u svom interesu.

- Želim da vjerujem da će pojedine političke strukture u BiH shvatiti da ne smiju kalkulisati sa zdravljem ljudi i zaštitom prirode sredine - rekao je Košarac. Ističe da je Turkovićeva prava adresa za traženje odgovora na pitanje zašto na posljednjim sjednicama Savjeta ministara BiH nisu razmatrane odluke o formiranju ekspertskog tima i o imenovanju pravnog tima. Ona je, dodao je, u više navrata zahtijevala da se sa dnevnog reda skine odluka o imenovanju i treba da jasno obrazloži motive svog postupka te konačno objasni i čije interese štiti u konkretnom slučaju.

- Proteklih dana se bavila svima nama i svim drugim, osim svojim poslom ministra inostranih poslova BiH, pa je javnost ostala uskraćena za odgovor šta je uradila na mobilizaciji i proaktivnom djelovanju diplomatsko-konzularne mreže u konkretnom slučaju. Nas nije ni obavijestila zbog čega joj je odjednom neprihvatljivo imenovanje ta dva  tima, imajući u vidu da je ranije javno podržavala zaključke sastanaka o toj problematici, uključujući i formiranje tih timova - rekao je Košarac.

Ključni cilj svih aktivnosti je, kaže, zaštita zdravlje građana u slivu Une, kako u Srpskoj, tako i FBiH, čime se ne smije kalkulisati.

- To ne smije predmet političke igre. Nažalost, slučaj “Trgovska gora” jedan je u nizu primjera da Turkovićeva nije dorasla funkciji koju trenutno vrši. Kažem “jedan u nizu”, ne želeći da pominjem druge gafove, ispade i diplomatske skandale, kojima svjedočimo od početka njenog mandata - poručio je Košarac.

Istakao je da o ovoj temi priča i sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom koji smatra da je angažman domaćih eksperata i pravnih stručnjaka odgovor jer evidentno Hrvatska ne odustaje od namjere. Vjeruje da će se odluke o imenovanju timova naći pred ministrima nakon ljetne pauze.

- Da je Hrvatska odlučna, govore i ogromna novčana sredstva koja planira uložiti, a pokrenuli su i aktivnosti za izradu studije izvodljivosti. BiH mora djelovati, a moram istaći jedinstveni stav članova Koordinacionog tijela za Trgovsku goru, koji i dalje apeluju na usvajanje rješenja u skladu sa procedurama i zaključcima, a ima i razmišljanja da se podnesu ostavke u tom tijelu, ako se ovaj proces bude bespotrebno odugovlačio. Ne želimo da preuzmemo odgovornost za opstrukcije koje vrše određene političke strukture i pri tome politizuju cijeli slučaj - zaključio je Košarac.

Argumenti

Koordinaciono tijelo smatra, naveo je Staša Košarac, da BiH mora imati adekvatnu argumentaciju sa kojom će se suočiti sa hrvatskom stranom.

- Potrebno je da što prije imenujemo ekspertski i pravni tim, da bi i Koordinaciono tijelo moglo da koordiniše aktivnostima, te da o tome obavještava Predsjedništvo BiH. Trebamo održati dobre bilateralne odnose sa  Hrvatskom, ali i da predmetnu problematiku razmotrimo sa strukturama u Briselu - zaključio je on.  

Glas Srpske