Sajam šljive u Gradačcu čuva tradiciju i u doba korone :: Semberija INFO ::

 

Sajam šljive u Gradačcu čuva tradiciju i u doba korone


GRADAČAC - U Gradačcu je juče otvoren 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije i Sajam šljive.

Zbog virusa korona smanjeni su prostorni kapaciteti sajma, a učestvuje oko 150 izlagača iz BiH i regije.

Organizatori su kazali da je cilj sajma ove godine da se ne prekine tradicija i da se pokaže da proizvođači moraju raditi i živjeti.

"Rekli smo sebi, kada smo mogli 1996. godine da napravimo sajam, prvi u BiH, možemo to i sada učiniti, uz poštivanje svih mjera kako bismo svi bili zaštićeni od zaraze. Ne znamo koliko će ova pandemija trajati, ali se vidimo i naredne godine", rekao je Hašim Šabanović, direktor sajma.

Među izlagačima je i Mehmedalija Omić iz Srebrenika, koji se bavi proizvodnjom i preradom šljive i jabuke na dva hektara.

"Imam po 700 sadnica šljive i jabuke. Godina nije loša, zadovoljan sam. Proizvodim suhu šljivu, sirće od jabuke, prirodni sok, razne pekmeze i rakije", ispričao je on i dodao da mu mušterije uglavnom dolaze u voćnjake.

Mejra Imširović iz Srebrenika, koja se bavi pčelarstvom, na sajmu je izložila svoj med i ostale proizvode.

"Ovo je veliki izazov za nas sve. Zadovoljna sam da su sajam ikako organizovali. Treba da se okrenemo poslu i čuvamo se, ali raditi se mora. Ono što smo proizveli, moramo nekako plasirati", pojasnila je Mejra. 

Veoma je bitno održati tradiciju sajma te pokazati domaće prehrambene proizvode. Međutim, u doba korone sajam bi bio efektivniji da je urađena digitalna platforma i virtualni prikaz sajma, smatra Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

"S obzirom na to da su mnogi izvan BiH spriječeni da dođu, oni bi mogli ući na tu platformu, na sajam, pregledati štandove i proizvode i na osnovu toga, možda, tražiti  neke proizvode za EU", smatra Selimović. 

Sajam traje do petka, a osim izložbenog dijela, dio sajma je stručno predavanje te  Festival šljivovice.

​Nezavisne novine