Hrvatska ima problem sa revizijom istorije i umanjivanjem zločina :: Semberija INFO ::

 

Hrvatska ima problem sa revizijom istorije i umanjivanjem zločina


Beograd - Hrvatska jedna od najproblematičnijih zemalja u Evropi kada je riječ o istorijskom revizionizmu i umanjivanju zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu, navodi se u izvještaju istraživača sa univerziteta Jejl i Grinel.

U izvještaju o reviziji Holokausta, u kome se govori o načinu na koji se pojedine države EU bave nasljeđem zločina iz Drugog svjetskog rata, navodi se da Hrvatska ima jedan od najgorih problema sa istorijskim revizionizmom i umanjivanjem zločina.

U izvještaju, koji je objavljen u okviru projekta "Sjećanje na Holokaust" i koji se zasniva na radu istraživača sa univerziteta Jejl i Grinel, kaže se da je revizionizam Holokausta najgori kada su u pitanju nove članice EU u srednjoj Evropi - Hrvatska, Mađarska, Litvanija i Poljska, piše "Balkaninsajt".

"Sjećanje na Holokaust u Hrvatskoj je problematično", navodi se u izvještaju, pri čemu se ukazuje na kontinuiranu upotrebu ustaškog pozdrava, na nejasan stav hrvatske Vlade i Katoličke crkve prema nasljeđu Holokausta u ovoj zemlji, kontroverze oko logora Jasenovac i objavljivanje knjiga koje umanjuju broj žrtava u ovom logoru.

U izvještaju se naglašava da Hrvatska pati od nedostatka konsenzusa o glavnom ratnom koncentracionom logoru u Jasenovcu, uz podsjećanje da su u protekle tri godine jevrejska, srpska i romska zajednica bojkotovale zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu.

U njemu se pozivaju "zemlje sa problematičnom prošlošću kao što su Hrvatska, Bugarska, Poljska i druge" da slijede primer Rumunije i da osnuju slične nezavisne komisije, koje bi proučile njihovu istoriju Holokausta.

Autori izvještaja potenciraju da su željeli "da podrže one zemlje koje preduzimaju snažne akcije za borbu protiv revizionizma Holokausta i ukažu na one koje moraju učiniti mnogo više kako bi se pomirile sa svojom prošlošću, prenio je "Blic".

Nakon što su u Drugom svjetskom ratu sile Osovine napale Jugoslaviju, ustaški pokret je 10. aprila 1941. proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku /NDH/.

Ustaše se, uglavnom po uzoru na njemački SS, primjenjivale nacističke rasne zakone, ciljajući i ubijajući Srbe, Jevreje, Rome i antifašiste.

Izvor: SRNA/Nezavisne novine