Ovaj "lav" je Automobil godine u Srbiji! :: Semberija INFO ::

 

Ovaj "lav" je Automobil godine u Srbiji!


foto: mondo
Pežoova perjanica ostavio je najjači utisak žiriju Asocijacije automobilskih novinara Srbije

U konkurenciji za "Automobil godine" u izboru Asocijacije automobilskih novinara Srbije bili su Audi A6, Folksvagen Tuareg, BMW X5, Honda CR-V, Tojota Korola, Ford Fokusa, Mercedes A klase, Pežo 508 i Škoda Karoq.

Najviše glasova dobio je Pežo 508. Druga je bila Korola, a treći Fokus.



Novi "508" je i zvezda ovogodišnjeg nastupa Pežoa na Beogradskom sajmu.

Model je inspirisan Pežoovim konceptima "instinkt" iz 2017. i "eksalt" iz 2014. a posebno zanimljiv detalj su dnevna LED svetla koja dolaze direktno od čuvenog Pežoovog lava.Poseban detalj na prednjem delu je i oznaka modela koja predstavlja omaž legendardnom modelu "504".

Osim atraktivnih svetlosnih rešenja, nov model se odlikuje i atraktivnom linijom sa spuštenim krovom (visina vozila je samo 1,4 metra) što je posebno primetno u zadnjem delu. Ovo rešenje ima i negativnu stranu jer viši putnici neće baš mnogo prostora za glavu na zadnjim sedištima.

U odnosu na prethodnika, "508" je kraći. Dugačak je 4,75 metara, što ga čini jednim od najkompaktiniji sedana u klasi. Međutim, međuosovinsko rastorajanje od 2,79 metara čini da nov model ima jedan u najboljih odnosa ukupne dužine sa međuosovinskim rastojanjem.



Baziran je na EMP2 platformi, koja mu je omogućila smanjenje težine (70 kilograma manje od prethodnika) uz povećanje unutrašnjeg prostora. Automobil je bogato opremljen, krasi ga novi i-Cockpit sistem. Tu je i mali multifunkcionalni volan, a kupce najopremljenihe verzije očekuje i vrhunsko Focal ozvučenje. Na raspolaganju je i opciona 10-inčna digitalna instrument tabla.

Što je motora tiče, kupcima u Srbiji je na raspolaganju PureTech benzinac od 180 "konja", dok 1,5-litarski BlueHDi dizelaš stiže u verzijama od 130, 160 i 180 konjskih snaga.

Maksimalna brzina iznosi 235 km/h.

Najjeftinija "petstoosmica" sa dizelašem od 130 KS i osnovnim paketom opreme Active košta 25.690 evra.

Mondo