Na Kosovu mirno, ali napeto :: Semberija INFO ::

 

Na Kosovu mirno, ali napeto


KOSOVSKA MITROVICA - Poslije jučerašnjeg upada specijalnih jedinca kosovske policije, situacija na sjeveru Kosova i Metohije je mirna, ali i dalje postoji izvjesna napetost. Za danas u podne zakazan je protest u centru Kosovske Mitrovice.

Specijalne jedinice ROSU upale su u utorak ujutro na teritoriju sve četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i Metohije. Uhapšeno je 11 policajaca srpske nacionalnosti i devet civila iz Zubinog Potoka.

Privedena su i dva službenika UNMIK-a, od kojih je jedan, ruski državljanin, pušten i zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica.

U istoj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto je više povrijeđenih iz Zubinog Potoka, na kojima su specijalci primijenili prekomjernu silu. Među njima je bio i Razvigor Cvetić (66), gluvonijema osoba, koji je povrijeđen kada je krenuo u prodavnicu. On je takođe zadobio teške povrede glave i lica tako što je, kako je naveo dr Zlatan Elek, šutiran čizmama u predjelu nosa i desne orbitalne regije, udaran kundakom, a u predjelu leđa šutiran čizmama od strane ROSU specijalaca.

Poslije pet sati policija se povukla, a prištinske vlasti su akciju pravdale borbom protiv korupcije i kriminala.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio stavljanje svih jedinica Vojske i policije Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Zapadne sile su ocijenile da je riječ o prekoračenju mjera, naveli su mediji u Srbiji.

Predstavnici Srba sa sjevera i Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakli su sinoć da ni posljednja brutalna akcija Prištine neće otjerati Srbe iz Pokrajine i prenijeli poruku da će ih Srbija zaštititi.

Gradonačelnik sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Goran Rakić pozvao je građane sve četiri opštine na sjeveru Kosmeta da što masovnije dođu na miran protest, danas u podne u centar Kosovske Mitrovice, odakle će, kako kaže, svi zajedno poslati poruku "da se nismo uplašili, da nećemo otići, jer odavde nema nazad".

RTS/Nezavisne novine
Foto: Tanjug