OBILjEŽENA 80. GODIŠNjICA ANTIFAŠISTIČKOG FRONTA ŽENA JUGOSLAVIJE :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENA 80. GODIŠNjICA ANTIFAŠISTIČKOG FRONTA ŽENA JUGOSLAVIJE


Širom zemalja Zapadnog Balkana, 2022. godina obilježena je protestima žena. U Bosni i Hercegovini, Srbiji, na Kosovu i drugim zemljama, žene su izašle na ulice kako bi se izborile za sigurnije okruženje, poštovanje svojih prava i unapređenje rodne ravnopravnosti. Upravo ovakvo stanje ugroženosti žena i gotovo svakodnevne borbe širom svijeta učinile su ovogodišnje obilježavanje 80. godišnjice Antifašističkog fronta žena Jugoslavije važnim za sve žene širom bivših republika zajedničke države.
 
 Antifašistički front žena Jugoslavije osnovan je 1942. u Bosanskom Petrovcu, gdje je juče, šestog decembra održano svečano obilježavanje na kojem su učestvovale delegatkinje iz svih republika i pokrajina nekadašnje zajedničke države: aktivistkinje, potomkinje AFŽ-ovki i partizanki, naučnice, političarke socijaldemokratskih partija i lijevih pokreta, umjetnice, novinarke i druge angažovane žene iz bivše Jugoslavije.



Kroz dva događaja, Svečanu akademiju u Bosanskom Petrovcu, mjestu osnivanja AFŽ Jugoslavije i Konferenciju u Bihaću oživljeno je sjećanje na borbu žena Jugoslavije protiv fašizma i na Antifašistički front žena kao jedinstvenu, emancipatorsku i najmasovniju organizaciju od Drugog svjetskog rata do danas.
 
Program svečane ceremonije obuhvatio je obraćanja istaknutih boraca za ženska prava i ravnopravnost, predstavljanje istorije AFŽ Jugoslavije i umjetnički program u okviru kog je  nastupio ženski hor “Lire” iz Banja Luke sa partizanskim i radničkim pjesmama, kao i pozorišna trupa iz Crne Gore koja je izvela multimedijalni program “Politička istorija žena Crne Gore”, koji je nastao uz podršku UNDP - a povodom obilježavanja 70 godina ženskog prava glasa, po tekstu Nataše Nelević, u režiji Marije Perović.


 
- Skupile smo se, jer vjerujemo da su učesnice prve konferencije AFŽ Jugoslavije sanjale, borile se i ginule za društvo kakvo je moguće sanjati i za kakvo se vrijedi boriti i danas, na početku 21. vijeka, za svijet mira, jednakosti, slobode, solidarnosti, osnovnog blagostanja za sve, za društvo u kome će se čuti i jednako uvažavati i naši, ženski glasovi“, istakla je Sonja Lokar, aktivistkinja iz Slovenije i naglasila da stečena prava žena koje žive od svog rada mogu odbraniti i nagrađivati samo zajedničkim platformama, radom, koja će prevazići sve državne granice i sve podjele.
- Samo tako možemo spriječiti da nam se ne desi nešto što se brzo i strašno desilo ženama, i ne samo njima, u Iranu, Iraku, Afganistanu. Opasnost postaje utoliko veća jer ovoga puta prijeti i klimatska kataklizma. Fašizam dlaku mijenja, ali ćud nikad“, naglasila je Lokar.


 
- U posljednjim decenijama, mnoga od prava žena su ugrožena, radna,  rodna i politička, antifašističke vrijednosti se relativizuju, izgubljeni su kvalitet i dostojanstvo života. Ako u ovakvim uslovima dočekujemo osamdeset godina od osnivanja AFŽ-a, pitanje koje nam se neminovno postavlja jeste – šta ćemo u narednih dvadeset godina učiniti da stogodišnji jubilej obilježavamo u društvu dostojnom naslijeđa organizacije kakva je bila Antifašistički front žena Jugoslavije? Ako su mogle one, možemo li i mi, moramo li i mi?“, izjavila je Nađa Bobićić, delegatkinja iz Srbije.
 
Program obilježavanja 80 - te godišnjice AFŽ-a nastavlja se i danas, sedmog decembra radnom konferencijom u Bihaću. Ovaj događaj su organizovale i podržale Ženske platforme za razvoj Srbije, te njemačka politička  Fondacija Fridrih Ebert sa svojim kancelarijama u Beogradu, i regionalnom kancelarijom u Sarajevu.
 

(Friedrich-Ebert-Stiftung (FES)