Sjeverna Makedonija dobila obećanih 80 miliona evra podrške :: Semberija INFO ::

 

Sjeverna Makedonija dobila obećanih 80 miliona evra podrške


- Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je njegova zemlja dobila obećanih 80 miliona evra podrške Evropske unije (EU) u suočavanje s energetskom krizom.

On je, na skupu u Vladi Sjeverne Makedonije o bužetskoj podršci EU, rekao da su ta sredstva već dostupna i da će se koristiti kao dio paketa antikrznih mjera u iznosu preko 760 miliona evra.

Prema njegovim riječima, grant EU od 80 miliona evra je podrška za subvencije građanima za račune za struju, podršku malim i srednjim preduzećima za održavanje kontinuiteta poslovanja, kao i za državna ulaganja u energetsku tranziciju, obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost.

Šef Delegacije EU u Sjevernoj Makedoniji Dejvid Gir je podsjetio da je u oktobru prošle godine predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen obećala u Skoplju da će Unija obezbijediti 80 miliona evra za borbu sa energetskom krizom.

"Sada smo to isporučili. U praksi, ova podrška će pomoći građanima da se izbore sa zahtjevima koji su nastali kao posljedica energetske krize. To znači pomoći svim domaćinstvima da zadovolje svoje osnovne energetske potrebe. Posebno najugroženijima", rekao je on.

Ova finasijska podrška EU, prema rečima Gira, "znači održavanje i rad škola i bolnica, kao i pomoć malim preduzećima da obezbijede proizvodnju osnovnih prehrambenih proizvoda".

Istakeo je da su 80 miliona samo dio šireg paketa vrijednog milijardu evra koji je EU pripremila za cijeli Zapadni Balkan, za borbu s energetskom krizom i za "zelenu tranziciju".

"Veliki dio ovog novca već je dostupan za podršku investicijama u zelenu ekergetsku tranziciju, koja postaje sve hitnija", rekao je Gir, prenosi "Kurir".