Srbija: 24. godišnjica ubojstva novinara Slavka Ćuruvije :: Semberija INFO ::

 

Srbija: 24. godišnjica ubojstva novinara Slavka Ćuruvije


U povodu 24. godišnjice ubistva novinara i vlasnika novina "Dnevni telegraf" i "Europljanin" Slavka Ćuruvije, predsjednik Komisije za istraživanje ubistva novinara u Srbiji Veran Matić kazao je kako se nada da je ovo posljednja komemoracija dočekana bez pravosnažne presude za počinitelje ubistva.

Prema njegovim riječima, ubistvo je najavljeno u Politici ekspres tekstom "Ćuruvija dočekao bombe", a tekst je pročitan i u programu javnog servisa.

"Porodica, kćerka Jelena i sin Rade, Branka zaslužuju izvinjenje između ostalog da se čuje iz ove kuće. Mogu ja to uraditi i ispričati im se šta im je to tada učinjeno", rekao je Matić gostujući u programu Radiotelevizije Srbije.

On je pozvao građane da se pridruže šetnji novinara pod sloganom "Istina je naša pobjeda" u znak sjećanja na Ćuruviju te dodao da se "danas iz različitih medija puca na novinare, te da novinari postaju najveći neprijatelji novinarima".

"Ne samo da se prijeti novinarima izvan profesije, već i u profesiji", kazao je Matić.

Novinar i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je prije 24 godine u središtu Beograda, a pravosnažna presuda do danas nije donesena.


Fena / BHRT