BiH vraća migrante u Srbiju? :: Semberija INFO ::

 

BiH vraća migrante u Srbiju?


Hrvatska sve više migranata vraća u BiH na šta ima pravo po osnovu Sporazuma o readmisiji, a u domaćim institucijama ozbiljno razmišljaju da tu temu otvore u razgovorima s kolegama iz Srbije, jer je i s tom zemljom potpisan isti akt.

BiH je od kraja 2017. godine izložena višestruko pojačanom migrantskom pritisku. Preko njene teritorije od tada pa zaključno s 2022. godinom prešlo je više od 112.000 migranata, a brojke su se mijenjale u zavisnosti od uslova kretanja migranata i politika u zemljama kroz koje su vodile rute. Međutim, činjenica je da je od početka istočna granica, koju BiH dijeli sa Srbijom i Crnom Gorom, na najvećem udaru jer upravo s njihovih teritorija dolazi najviše ilegalnih izbjeglica.

Na to je za “Glas” ukazao i direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa, dodavši da ruta prolaska migranata kroz BiH ide većim dijelom iz pravca Srbije, a manjim iz Crne Gore. To je jedan od razloga zbog kojih ima u planu da narednih dana, s ministrom bezbjednosti BiH Nenadom Nešićem, otputuje u Srbiju jer BiH s tom zemljom, kao i sa Hrvatskom, ima potpisan Sporazum o readmisiji.

- Najveći broj migranata koji dolazi u BiH dolazi iz pravca Srbije. Moramo da sjednemo s nadležnima u Srbiji i vidimo kako da pojačamo aktivnosti na zaštiti granice s obje strane da bismo spriječili što više ulazaka - rekao je Laketa.

Sve što se u posljednje vrijeme dešava i na području Unsko-sanskog kantona, kaže, nije posljedica povećanog priliva migranata u BiH već toga što je, prema Sporazumu o readmisiji, primljeno više ilegalnih izbjeglica za koje je i utvrđeno da su u Hrvatsku ušli s teritorije BiH.

- Iz Srbije i Crne Gore trenutno nema velikog priliva migranata, ali može da se desi. U svakom slučaju, moramo razgovarati s kolegama u Srbiji i Crnoj Gori kako da ojačamo granicu te vidimo da i oni prihvataju migrante koji su s njihove teritorije ušli nelegalno u BiH. Nama predstavlja problem to što migrante koji dolaze u BiH tek registrujemo u prihvatnim centrima dok smo, recimo, kada ih Hrvatska zaustavi na graničnoj liniji sa BiH mi dužni da ih prihvatimo, jer postoje dokazi odakle su ušli - rekao je Laketa. 

Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, ne očekuje se povećanje broja migranata u skorije vrijeme, a najveći broj njih je iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Maroka, Bangladeša, Kameruna. Granična policija BiH je, naime, lani u nezakonitom prelasku granice ili pokušaju otkrila više od 14.000 osoba, od čega iz pravca Srbije i Crne Gore 7.427. Nadležni ukazuju da je riječ o promijenjenom broju osoba jer se dešava da se u određenom broju slučajeva radi o istim osobama koje nekoliko puta pokušavaju nezakonito da pređu granicu.

Jedan od stalnih problema je i, kako je podvučeno u posljednjoj informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH, utvrđivanje identiteta migranata jer se i dalje to radi uglavnom na temelju njihove izjave s obzirom na to da većinom kod sebe nemaju nijedan lični dokument na temelju kojeg je moguće izvršiti identifikaciju.


Glas Srpske