Policija zadržala dvojicu uhapšenih Srba, KFOR oko zgrade opštine u Zvečanu :: Semberija INFO ::

 

Policija zadržala dvojicu uhapšenih Srba, KFOR oko zgrade opštine u Zvečanu


ZVEČAN - U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku jutros je počelo okupljanje građana koji potestuju zbog boravka prištinske specijalne policije na severu Kosova i Metohije. Tokom noći nije bilo incidenata.

9.10 - Dvojici uhapšenih Srba određeno zadržavanje

Radoš Petrović iz Kosovske Mitrovice i Dušan Obrenović iz Zvečana uhapšeni su u Zvečanu tokom sukoba Srba i pripadnika Kfora i određen im je pritvor, rekao je danas advokat Dejan Vasić.

-Njima je određem pritvor do 48 časova - rekao je Vasić novinarima.

On je naveo da je u policijskoj stanici u južnom dijelu Mitrovice posjetio Petrovića koji je u njegovom prisustvu izjavio da nije kriv.

Vasić je prenio da je Petrović ispričao da su ga pripadnici Kfora izvukli iz mase koja je sjedila na betonu.

Advokat je naveo da Petrović kaže da su ga branili pojedini pripadnici kosovske policije pošto su pripadnici Kfora na njemu "iživljavali, vukli ga i tukli".

Vasić je najavio da će danas najvjerovatnije dobiti rješenje na koje će uložiti žalbu.

Četvorica Srba uhapšeni su tokom jučerašnjeg sukoba građana okupljenih kod opštine Zvečan sa pripadnicima KFOR-a i tzv. kosovske policije.

8.59 - Ranjeni Galjak i dalje u životnoj opasnosti

Ranjeni Dragiša Galjak, u kojeg je pucao pripadnik kosovske policije, i dalje je u životnoj opasnosti, rečeno je Srni u bolnici u sjevernom dijeli Kosovske Mitrovice.

Ostalih pedesetak povrijeđenih u Zvečanu u sukobu sa Kforom i kosovskom policijom, zajedno sa bivšim predsjednikom opštine Zvečan Dragišom Milovićem, pušteni su kućama nakon ukazane pomoći.

Svi povrijeđeni su odbili da ostanu u bolnici, pa se jedan broj njih nalazi na kućnom liječenju.

Direktor bolnice u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice Zlatan Elek izjavio je sinoć da Galjak ima prostrijelne rane lijeve polovine karlice i lijeve šake.

8.58 - Sijarto: Mađarski vojnici pri Kforu obavljali dužnost pod italijanskom komandom

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je Budimpešta zainteresovana za mir i spokoj na Zapadnom Balkanu i dodao da tome doprinose stotine mađarskih vojnika raspoređenih na KiM i u BiH.

Naveo je da su mađarski vojnici pri Kforu u Zvečanu u ponedjeljak obavljali svoju dužnost pod italijanskom komandom, kao i da ih je prilikom nemira nekoliko povrijeđeno.

-Mađarski vojnici koji služe u Kforu na Kosovu pod italijanskom komandom raspoređeni su u naselju Zvečan. Mađarski vojnici su obavljali svoje dužnosti po naređenju koje su dobili, pri čemu je nekoliko njiһ povređeno - napisao je Sijarto na Fejsbuku. Šef mađarske diplomatije je dodao da ranjenim vojnicima medicinsku negu pružaju Kfor i Oružane snage Mađarske.

Orahovac: Uništen mural posvećen Novaku Đokoviću

 Mural u Orahovcu, posvećen najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću, uništen je tokom noći, javlja sajt radija Goraždevac.

Đoković je, nakon jučerašnje pobjede u prvom kolu Rolan Garosa, na kameri ispisao poruku; "Kosovo je srce Srbije - stop nasilju".

8.57 - Euleks: Najnovija eskalacija na KiM zabrinjavajuća i neprihvatljiva

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) saopštila je danas da je najnovija eskalacija nasilja na sjeveru Kosova zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

"Bezbednosna situacija tamo je i dalje napeta i to je razlog za veliku zabrinutost. Pozivamo sve da se ponašaju razborito, da izbegnu nasilje i da preduzmu mere za deeskalaciju ove napete situacije. Treba hitno da se vrati mir u interesu svih zajednica koje žive na severu Kosova", navodi se u pisanom odgovoru Euleksa Tanjugu.

Kako se navodi, Euleks će, u okviru okvira svog mandata, nastaviti da radi "sa odlučnošću na podršci stabilnosti Kosova", kao i bezbjednosti svih zajednica na KiM kroz pojačane izviđačke patrole i u "bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Kforom".

8.56 - Petković: Balkanski piroman Kurti juče je hteo da zapali ceo region

 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je danas da je za jučerašnji incident u Zvečanu odgovoran isključivo premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i da su pripadnici Kfora, umjesto da zaštite Srbe, asistirali da "lažni gradonačelnik uđe u srpsku opštinu".

8. 40 - Nedeljković: Došli smo da sačekamo da svi odu

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u Zvečanu dodajući da bi, prema obećanjima Kfora, svi pripadnici specijalnih kosovskih jedinica trebalo da se povuku danas do 15 časova.

Nedeljković je obaviєestio novinare da su sinoć oko 21.30 časova predstavnici Srpske liste ponovo razgovarali sa komandantom Kfora koji im je rekao da se čekaju papiri da bi privedeni Srbi bili oslobođeni.

-Prema informacijama koje imam, još nisu pušteni. Stvar je u tome da ih je Kfor odmah predao Albancima - kazao je Nedeljković.

Dodao je da je komandant Kfora saopštio da će dio specijalnih jedinica da se povuče iz Zvečana u toku noći, a da će se danas do 15 časova povući u potpunosti.

-Došli smo da sačekamo, čekamo 15 časova da svi odu - naveo je Nedeljković.

8.14 - Rama: Priština da sluša saveznike, da ne ide putem na kojem trpi štetu

Albanski premijer Edi Rama poručio je da Priština treba pažljivo da sluša saveznike i da ne ide putem na kojem tzv. Kosovo trpi štetu.

-To nije apel, nego potreba - napisao je sinoć Rama na Tviteru.

On je dodao da za povrede vojnika Kfora direktno smatra odgovornim "slijepe agresore".

-To, nažalost, šteti Kosovu u očima njegovih nezamjenjivih saveznika i prijatelja. Što duže traje ovaj opasan i nepotreban sukob, to više šteti Kosovu - naveo je Rama.

Istakao je da se iz sukoba koji se ponavlja svake godine, sa Srbijom "koja izlaže svoje trupe na granici gdje je njena moć jednaka nuli" i Kosovom koje pokazuje nespremnost da finalizuje dijalog, "može izaći samo kroz dijalog i moćne saveznike".

8.13 - UNMIK osudio akcije koje su dovele do povređivanja pripadnika Kfora i civila

Šefica UNMIK-a Karolin Zijade saopštila je da je uznemirena zbog nasilja na sjeveru KiM i akcija koje su do toga dovele, kao i da najoštrije osuđuje akcije koje su za posljedicu imale teške povrede pripadnika Kfora i civila.

-Neprihvatljivo je nasilje u bilo kom obliku, uključujući ono nad pripadnicima Kfora koji su raspoređeni da obezbijede sigurno i bezbjedno okruženje u skladu sa Rezolucijom UN 1244 - navodi se u saopštenju šefice UNMIK-a.

Ona je izrazila solidarnost sa Kforom i poželjela brz oporavak svima koji su danas povređeni.

-Gubitak života se mora spriječiti po svaku cijenu - naglasila je Zijade.

Pozvala je na deeskalaciju i akcije koje će dovesti do smirivanja tenzija i kretanja ka održivim političkim rješenjima, što je pre moguće.

U saopštenju se dodaje da će UNMIK nastaviti da blisko sarađuje sa svim međunarodnim predstavnicima na terenu.

8.10 - Gradonačelnik Zvečana otišao u mjesnu kancelariju u selu Lipa

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci izjavio je danas da nije otišao u centralnu kancelariju opštine, već u mjesnu kancelariju u selu Lipa.

Peci je za TV Kljan Kosova rekao da su on i njegov kabinet danas počeli da rade u kancelariji zajednice.

-Otišli ​​smo u kancelariju u selu Lipa u opštini Zvečan. Nismo otišli ​​u centralu zbog situacije - rekao je Peci.

Prema njegovim riječima, takva odluka je doneta posle razgovora sa KFOR-om i tzv. kosovskom policijom.

-U razgovorima sa KFOR-om i policijom došli smo do zaključka da zbog situacije moramo da dođemo ovdje. Vjerujem da ćemo se vratiti u centralu - rekao je Peci.

8.09 - Vučić se sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije.

Sastanku prisustvuje ministar odbrane Miloš Vučević, nacelnik Generalstaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučić je pozvao sinoć međunarodnu zajednicu da urazumi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali ne besmislenim saopštenjima posle kojih mu daju viznu liberalizaciju i članstvo u Savjetu Evrope bez formiranja ZSO.

On je u vanrednom obraćanju javnosti naglasio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir.

8.05 - Njemačka osudila napade na sjeveru KiM, pozvala na hitnu deeskalaciju

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napade na sjeveru KiM u kojima su povrijeđeni vojnici Kfora i civili i pozvalo na hitnu deeskalaciju.

-Najoštrije osuđujemo neprihvatljive nasilne napade na sjeveru Kosova. u kojima su povrijeđene desetine vojnika KFOR/NATO i nekoliko civila. Naše misli su sa povrijeđenima, kojima želimo brz oporavak - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Njemačke.

Dodaje se da je potreban hitan prekid svakog nasilja i svih akcija koje podstiču tenzije.

-Pozivamo Kosovo i Srbiju da se uključe u pregovore, bez ikakvog daljeg odlaganja i da nastave da rade na primjeni Sporazuma o normalizaciji, postignutog u februaru i martu, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom - ističe se u saopštenju.

Navodi se da Njemačka u potpunosti podržava specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u njegovim naporima da smanji napetosti.

8.00 - Kurti: Osuđujem napade na kosovsku policiju, Kfor i novinare

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da je „zabrinut zbog napada na kosovsku policiju, pripadnike Kfora i novinare“.

-Dijelim zabrinutost zbog nasilja i osuđujem napade na kosovsku policiju, Kfor i novinare. Ultranacionalistički srpski grafiti na NATO vozilima su mračni podsjetnik na Kosovu. Zalažemo se za mir i sigurnost - napisao je Kurti na Tviteru.

7.17 - Zapaljena zastava Srbije u Gračanici

7.15 - Borel: EU osuđuje nasilje u Zvečanu, kroz dijalog pronaći političko rješenje

Evropska unija najoštrije osuđuje nasilje u Zvečanu i poziva strane da deeskaliraju situaciju i odgovorno se ponašaju, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel.

On je na Tviteru još napisao da su akti nasilja nad pripadnicima KFOR-a i policije, nad predstavnicima medija i civilima - apsolutno neprihvatljivi.

Borel je poručio i da EU očekuje da se kroz dijalog pronađe političko rješenje za trenutnu situaciju.

7.10 - Meloni:Priština da izbjegne dalje jednostrane akcije, strane da odu korak unazad

Italijanska premijerka Đorđa Meloni saopštila je da je od suštinskog značaja da vlasti u Prištini izbjegnu dalje jednostrane akcije i pozvala sve uključene strane da odmah naprave korak unazad kako bi doprinijele popuštanju tenzija.

Ona je, istovremeno, najoštrije osudila, kako je navela, napad na misiju Kfor-a na sjeveru KiM.

-Od suštinskog je značaja da se izbjegnu dalje jednostrane akcije kosovskih vlasti i da sve uključene strane odmah naprave korak unazad, doprinoseći popuštanju tenzija - poručila je Meloni na Tviteru.

Ona je izrazila ''najoštriju osudu napada koji se dogodio na misiju Kfora''.

-Ovo što se dešava je apsolutno neprihvatljivo i neodgovorno. Nećemo tolerisati dalje napade na Kfor - dodala je.

Izrazila je "najiskrenija osjećanja bliskosti" sa italijanskim vojnicima koji su povrijjeđeni tokom nemira na KiM.

-Posvećenost italijanske vlade miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu je maksimalna i mi ćemo nastaviti da radimo sa našim saveznicima - poručila je Meloni.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani saopštio da je na Kosovu i Metohiji povređeno 11 italijanskih pripadnika Kfora, od kojih troje teže, ali da su svi van životne opasnosti.

7.00 - Fon Kramon: Slanje policijskih snaga na sjever nije mudra odluka

Specijalni izvjestilac za takozvano Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon ocijenila je, povodom posljednje eskalacije nasilja na KiM, da Priština nije trebala da šalje policiju na sjever KiM bez međunarodne podrške.

Ona je juče, nakon razgovora sa prištinskim vlastima, dodala da nije riječ o mudroj odluci i da pitanje ulaska u opštinske zgrade treba da bude dio dijaloga, prenosi "Koha".

Takođe je rekla da naoružane snage u tom dijelu KiM mogu biti zastrašujuće za obične građane.

Fon Kramon je izjavila da je upitno, čak i ako se de jure, ili pravno gledano, Priština ponaša u skladu sa svojim pravnim aktima, ulaziti u opštinske zgrade uz pomoć specijalnih policijskih snaga.

 -Da li je politički mudro, ako ste birali predsjednike sa nekoliko stotina glasova ili čak manje, a znate da većina nije izašla na ove izbore? Pitanje je da li je pametno ići uz podršku specijalnih policijskih snaga u pristup opštinskim zgradama? - istakla je zvaničnica Evropskog parlamenta.

Ona je još rekla da "zna" da nisu svi Srbi na sjeveru KiM protiv Prištine, ali da ih ovim nasilnim upadima prištinske vlasti "guraju ka Beogradu".

-A ako ih gurate prema Beogradu ili prema srpskim liderima, sa kojima se ne slažu, onda je ovo veoma loš signal - naglasila je Viola fon Kramon .

Izvjestilac za takozvano Kosovo u Evropskom parlamentu je, takođe, rekla da bi pritisak međunarodne zajednice na Srbiju trebalo da se pojača.

6.31- Jutros mirno na sjeveru KiM

Jutros je na sjeveru Kosova i Metohije mirno, poslije sinoćnjeg sukoba pripadnika KFOR-a sa Srbima u Zvečanu.

U nemirima je povrijeđeno 52 Srba i oko 40 pripadnika Kfora.

U opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, tokom noći nije bilo incidenata, a broj pripadnika KFOR-a je pojačan.

Vojnici se nalaze oko zgrada tamošnjih opština, gdje su građani juče protestovali, ali i oko zgrade opštine u Sjevernoj Mitrovici.

Pojačano je prisustvo pripadnika KFOR-a i na prilaznim putevima sva četiri sjedišta opština sa srpskom većinom na sjeveru pokrajine.

Takozvana Kosovska policija i specijalci i dalje se nalaze u zgradama te četiri opštine.

Za danas su ponovo zakazani protesti Srba u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Njihov zahtjev je povlačenje specijalaca sa severa Kosova i Metohije, kao i da novoizabrani albanski gradonačenici na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne dolaze na posao u srpske opštine.

Albanski gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana danas neće ići u svoje kancelarije u zgradama tih opština.

Nakon nemira oglasio se gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećir, koji je za RTK rekao da neće ići u opštinske prostorije, dodavši da je takvu odluku donio i gradonačelnik Zvečana Ilir Peci, prenosi prištinski portal Demokracia.


Tanjug / Glas Srpske