VUČIĆ: NEMA PROMENE DEJTONA VOLjOM 1 NARODA, POZIV RS DA SE UZDRŽI :: Semberija INFO ::

 

VUČIĆ: NEMA PROMENE DEJTONA VOLjOM 1 NARODA, POZIV RS DA SE UZDRŽI


IZVOR: TANJUG/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu delegaciju Republike Srpske, na čelu sa liderom bosanskih Srba - srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu delegaciju Republike Srpske, na čelu sa liderom bosanskih Srba - srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Posle sastanka, Vučić se obratio javnosti i rekao:

"Dejtonski sporazum može da se menja samo voljom sva tri naroda u Bosni i Hercegovini. To ne može da bude volja jednog naroda".
 
Vučić je pozvao predsednicu Željku Cvijanović i Dodika da budu uzdržani i ne reaguju prenagljeno, već u interesu Srbije, Srpske i BiH, jer bi "bilo kakakav sukob značio kraj dobre budućnosti za sve".
On je pročitao šta su sve obaveze Srbije po Dejtonskom sporazumu, kako u regionu ne bi govorili da se Srbija ponaša neodgovorno i da se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja.
 
Objasnio je da se suštinske obaveza Srbije kao sukcesora SR Jugoslavije da se mogu podeliti u dve vrste, koje su izričito propisane odredbama Opštem okvirnog sporazumu i mogu se dalje podeliti u tri grupe.
 
To je da Srbija i BiH priznaju jedni druge kao suvuerene države u međunarodnim priznatim granicama, načelo za sporazum o reginalnoj kontroli naoružanje i sporazum Srbije i NATO o tranzitnim aranžmanima, rekao je Vučić.
 
"Druga vrsta obaveza je iz činjenice da je Srbija strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, a cilj uspostavljanje i održavanje trajnog mira. Srbija je garant sprovođenja mirovnog sporazuma, to jest dužna je da čuva poredak koji je usporavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Za svako krsenje Dejtonskog sporazuma koji je međuinarodni pravni ugovor Srbija je obavezna da da svoju reakciju, svoje mišljenje i sud. Za one koji su namerno nepismeni ili se prave da im to objasnim".
 
"Da objasnim onima koji se prave nepismenim, bio sam jedini lider koji nije išao u toku kampanje u BiH i mešao se u izborni proces. Erdogan je počeo svoju kampanju iz centra Bosne i niko nije pravio probleme. Neki smatraju da Srbija dok postoji da ce biti suviše velika i jaka, kada bismo je skoro uništili ne bi bila onoliko mala koliko bi oni želeli", rekao je srpski predsednik.
 
Kaže da je tražio u skladu sa principom dobre vere i savesnog ponašanja - bona fide da razgovora o deklaraciji SDA sa svim ljudima iz Republike Srpske i da su i oni to prethodno tražili.
 
Rekao je da su predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj, kao i njeno rukovodstvo, osudili SDA deklaraciju, kao i da su saglasni po dva pitanja: jedno je odnos prema opstanku Republike Srpske, drugo je veoma negativan prema tekstu delaracije SDA i drugih dokumenata, a treći odnos je poštovanje prema Srbiji i želja za najboljim odnosima sa Srbijom.
 
Politika Srbje je, ističe Vučić, da na sve to Srbi moraju da budu veoma uzdržani, rekao je i pozvao i Milorada Dodika i Željku Cvijanović i sve naše ljude da pokažu punu uzdržanost i da ne reaguju prenagljeno već u skladu sa interesima Srpske i Srbje, kao i BiH, a to je da damo sve što možmeo od sebe da se sačuva mir i stabilnost.
 
"Bilo kakav sukob značio bi ekononski krah i kraj za sve nas i kraj dobre budućnsoti za sve nas. Zato da pokušamo da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i na poštovanje Dejtonskog sporauzma. A poltičika pozicija Srbije da mi poštujemo postoajanje BiH kao jedna države, koju čine dva entiteta, sa svim njihovim naldeznžostima, kao i dogovor tri konstituivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka. Ta poziciaj je principijelana i nepromenjiva", naveo je Vučić.

U delegaciji su bili najviše rukovodstvo Srpske i predstavnici svih parlamentarnih stranaka, a tema razgovora bilo je, kako je najavio predsednik Vučić, je "komplikovanje" političkih procesa u regionu.

Najvažnije od svega je Deklaracija SDA, koja je nedavno usvojena na kongresu te stranke u Sarajevu, koja predviđa formiranje "Republike Bosne i Hercegovine" bez entiteta, samim ti i bez Republike Srpske.

Dodik je ocenio da je deklaracija SDA, ne deklaracija jedne partije, već Bošnjačka i da je cilj rušenje Srpske.
Dodik je istakao da su u RS zabrinuti za bezbednost i da ta deklaracija želi stvaranje "bosanskog" jezika i nacije, a da je antisrpska, antiustavna i antidejtonska.

On je naglasio da Srbi moraju biti na oprezu ako SDA ne povuče deklaraciju i dodao da su spremni da brane Srpsku i pozvali Vučića da Srbija pruži podršku odbrani Republike Srpske.

Na skupu u sedištu predsednika Srbije bili su i premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i još neki ministri Vlade Srbije.

(mondo.rs)