PATRIJARH IRINEJ U CRNOJ GORI: ŽIVA JE NAŠA VERA :: Semberija INFO ::

 

PATRIJARH IRINEJ U CRNOJ GORI: ŽIVA JE NAŠA VERA


Patrijarh srpski Irinej boravi u Budvi, gde je, u manastiru Podlastva, počela svečana akademija obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki. "Vlada mišljenje da je umrla vjera u Crnoj Gori, ovo danas što vidim, ove crkve što su okitile prostore, oživljeno sveštenstvo, to je čudo božje, jedno veliko ohrabrenje", poručio je patrijarh

Patrijarh Irinej je rekao da ono što je vekovima sejano na ovim prostorima, ne može da se uništi ni dekretom ni odlukom ljudi.

"Sve je to oblačak koji će se razići. Ono što bog blagoslovi, to čovjek ne može uništiti", rekao je patrijarh Irinej.

"Slavimo osam vjekova autokefalnosti i 15 vjekova ove crkve. Neka je blagosloven ovaj dan i svi koji ste prisutni, da manifestujemo našu vjeru i duhovni život koji nas je toliko podigao. Da se vratimo istini i neće nas Bog ostaviti. Neka je Bog sa vama", rekao je patrijarh srpski Irinej.

Naveo je da se ovaj jubilej obeležava ne samo na radost Crne Gore, nego i "celog srpstva".

"Hvala Bogu što mi je dao snage da prisustvujem ovoj velikoj duhovnoj radosti. Ovo nije samo radost Crne Gore, nego celog srpstva, ali i onih naših Srba raseljenih širom sveta", rekao je patrijarh Irinej.

Mitropolit Amfilohije je u besedi rekao da je dolazak patrijarha veliki dar božiji.

"Ovdje je dolazio i Sveti Sava, pa redom svi patrijarsi su dolazili u ovu sadašnju Crnu goru i drevnu Boku Kotorsku. Do Svetog Petra, pa do Petra Drugog Tajnovidca", rekao je mitropolit. 

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević pozvao je patrijarha da vodi srpski narod kroz teška iskušenja kroz koja prolazi.

"Vaša svetosti u ime cijeloga Grblja sa posebnom čašću i radosću, želim da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu u svetu zemlju, svetog cara Lazara Grbaljskog i kosovskog", naveo je Carević.

Ovo je prvi dolazak poglavara SPC u Boku i Budvu nakon 27 godina. Posljednji put ove krajeve posetio je 1992. patrijarh Pavle.
 
(vijesti.me)