Crna Gora vapi za sezoncima: Za rad na plantažama dnevnica od 25 do 50 evra :: Semberija INFO ::

 

Crna Gora vapi za sezoncima: Za rad na plantažama dnevnica od 25 do 50 evra


PODGORICA - Crnogorska kompanija “13. jul – Plantaže”, koja je jedan od najvećih i najznačajnijih proizvođača grožđa i vina u Jugoistočnoj Evropi, ovih dana započela je berbu stonog grožđa.

Na plantažama je trenutno oko stotinu sezonskih radnika, a u susret berbi vinskog grožđa, ova kompanija potražuje sezonske radnike iz cijele regije, nudeći im zaradu, u prosjeku od 25 do 50 evra na dan.
Za poslove na plantažama u avgustu ovoj kompaniji potrebno je više stotina radnika, a koje ne može obezbijediti u Crnoj Gori.

Na najvećem vinogradu u Evropi u jednom komadu, površine 2,3 hiljade hektara, trenutno je aktivna operacija stonog grožđa. Angažovano je oko 15 radnika, dok je veći broj radnika angažovan na berbi drugog voća. Ipak, pravi poslovi tek slijede. U narednim danima, ova kompanija uposliće još najmanje stotinu radnika, uglavnom iz zemalja regije. Radnici angažovani na berbi, zavisno od učinka u prosjeku mogu zaraditi  i do 50 evra dnevno, uz obezbijeđenu hranu i smještaj.

Novinari Anadolije obišli su na Ćemovskom polju u Podgorici zasade grožđa, čija je berba u počela u četvrtak. Direktorica vinogradarsko voćarske proizvodnje kompanije “13. jul-Plantaže”, ističe da je osim berbe grožđa, u toku je berba breskve.

- Od 29. maja je u toku berba breskve, a danas smo počeli sa berbom stonog grožđa, a već sredinom augusta očekujemo da počnemo sa berbom bijelih vinskih sorti. Vremenske prilike u prethodnom periodu nisu bile baš najpovoljnije za poljoprivrednu proizvodnju, prije svega mislim na učestale padavine i veliki broj kišnih dana od početka vegetacije gotovo do početka jula. Ali, nadamo se da će nam u narednom periodu vremenske prilike ići na ruku i da ćemo uspjeti da uspješno uberemo ostale količine grožđa i voća - kazala je Mugoša.

Govoreći o problemu radne snage, koji je sve više izražen posljednjih godina, Mugoša naglašava da je kompanija u potrebi za angažovanjem kako domaće, tako i radne snage iz regiona.

- Pored stalno zaposlenih radnika, angažovano je trenutno oko stotinjak sezonskih radnika. Danas je prvi dan berbe stonog grožđa i danas je angažovano svega petnaestak radnika domaće radne snage, a sljedeće sedmice očekujemo dolazak oko 80 radnika iz zemalja regiona, ali svakako imamo potrebu za angažovanjem dodatnih radnika - ističe Mugoša

Ona je pozvala sve zainteresovane radnike da im se pridruže, a cijena berbe za gajbu stonog grožđa bit će 0,50 evra. Za sve zainteresovane sa teritorije Podgorice imamo svakodnevno osiguran prevoz od Sahat Kule i nazad, a za zainteresovane iz drugih gradova plaćene su karte i troškovi prevoza.

Ona napominje da je za sve radnike osiguran smještaj i tri dnevna obroka.

– Prosječan radnik može da ubere pedeset gajbi, a imamo izuzetaka gdje se ide i preko stotinu gajbi, tako da je to od 25 evra pa na dalje – kaže Mugoša.

Jedan od radnika je ispričao da berba počinje od šest sati ujutro i traje do 11 sati, najviše zbog vrućine.

- Može da se radi, ko hoće. Imamo osiguranje i radni staž - kaže ovaj vrijedni radnik.


AA / GS