Upozorenje poznatog meteorologa: Stižu nove superćelije :: Semberija INFO ::

 

Upozorenje poznatog meteorologa: Stižu nove superćelije


FOTO: Ilustracija
Slovenački meteorolog Marko Korošec najavio je da bi izuzetno jaki vjetrovi mogli uzrokovati lomove i veliku štetu na drveću u parkovima. On ističe da slijedi teška prognoza za centralnu Evropu i Balkansko poluostrvo sa ekstremnim uslovima za snažan grad, razorne vjetrove i tornada u ponedjeljak i utorak.

Poznati slovenački meteorolog Marko Korošec, objavio je jedno od najozbiljnijih upozorenja u vezi sa nevremenom koje nas očekuje u iduća tri dana.

"Posljednja dva dana pokazala su vanredan vremenski obrazac u centralnoj Evropi. Brojne teške vremenske nepogode sa tornadima, snažnim gradom, iznenadnim poplavama i jakim vjetrovima razorile su alpsko područje, sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i centralni Balkan. Značajnije nepogode, uključujući snažan grad, predviđaju se od ponedjeljka do srijede, jer još jedan snažan i dubok frontalni talas ulazi u pregrijanu zemlju“, izjavio je Korošec, prenosi "Večernji list".

Kako navodi, od ponedjeljka do srijede u centralnoj Evropi sa alpskim područjima, Italiji, sjevernom i centralnom dijelu Balkanskog poluostrva očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda.

"Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije sa snažnim gradom, tornado, bujične poplave i razorni vjetrovi“, upozorava "Severe Weather" koji unutar svog upozorenja posebno apeluje da se pažljivo prate područja uz jadransku obalu, gdje su mnogi na odmoru i kampuju.
 
(Nezavisne)