Fejt: SAD gube strpljenje sa Prištinom :: Semberija INFO ::

 

Fejt: SAD gube strpljenje sa Prištinom


Nekadašnji specijalni predstavnik Evropske unije na KiM Piter Fejt izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države gube strpljenje sa Prištinom, te da će prištinske vlasti najviše izgubiti od izostanka napretka u dijalogu sa Beogradom.

"Sjedinjene Države gube strpljenje za Kosovo jer ne napreduje dovoljno. Vidim da SAD imaju kritički odnos prema Vladi Kosova, a to je bez presedana. Čini se jasnim da Bajdenova administracija gubi strpljenje sa Kosovom", poručio je Fejt za prištinsku "Teve 1".

Dodao je da nije vidio tako kritički odnos Vašingtona prema Prištini otkako je tzv. Kosovo proglasilo jednostranu nezavisnost 2008. godine.

"Bila bi prava tragedija za Kosovo ako izgubi podršku Sjedinjenih Država", upozorio je Fejt.

On je poručio da Priština mora da shvati da se u Evropi vodi žestok rat i da je to trenutno u fokusu.

"Zato morate imati na umu da stvari nisu kao prIJe i da ne možete da računate na simpatije i podršku koju ste nekada imali", naveo je Fejt, dodavši da ne misli da SAD i Evropska unija podržavaju predsjednika Aleksandra Vučića u ovom procesu.

"Znam da nije lako, ali predlažem premijeru Kurtiju da uloži više napora u dijalog sa Srbima na sjeveru Kosova umjesto da tamo šalje specijalne jedinice", rekao je Fejt, prenosi Tanjug.
 
(Tanjug)