Bageri ruše terene u Beogradu koji su pripadali Đokoviću :: Semberija INFO ::

 

Bageri ruše terene u Beogradu koji su pripadali Đokoviću


Bageri ruše teniske terene na Dorćolu koji su donedavno pripadali najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da je ovo važno istorijsko mjesto i da su tereni na pola metra od Spomenika braniocima Beograda 1915.

Tvrdi da Republički zavod za zaštitu spomenika nikada nije dao dozvolu da tereni uđu tako duboko u ovaj prostor.

Mašine su jutros počele da ruše tri teniska terena u okviru Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović", kako bi na tom mjestu bio Spomen-park oslobodiocima Beograda iz 1915.

Teniski centar "Novak", kojim je do prije dva i po mjeseca upravljala firma Novaka i Jelene Đoković, zajedno sa terenima, vraćen je Gradu 1. juna. Zbog zauzetog prostora, i bez rušenja ovih terena, do sada nije bilo moguće u potpunosti sprovesti projekat spomen-parka, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

"Već smo došli do toga da su nam teniski tereni došli na pola metra od spomenika. Ja kao neko ko se bavio sportom, dok nisam ušao u ovu oblast, ću uvek da podržavam sport, ali moramo da napravimo jasnu granicu između stvari preko kojih se ne ide. Ko god da se tada saglasio sa ovim, mislim da nije bio u pravu. Informacije koje imam jesu da Republički zavod za zaštitu spomenika nikada nije dao saglasnost da tereni uđu ovako duboko i zato ih mi sada uklanjamo", naveo je Šapić, prenosi RTS.

Sportski kompleks "Milan Gale Muškatirović", u sklopu kojeg je i teniski centar, ostaje na istom mjestu sa 14 ili 16 terena. Spomenik oslobodiocima je podignut još 1988. godine na osnovu idejnog rješenja vajara Nikole Milunovića.

"On je radeći na samom spomeniku predvideo u potpunosti kako treba da izgleda parterno uređenje, ali to se nikada nije desilo. Mi sada ispravljamo tu nepravdu koja se desila još 1988. kada je svečano otvoren spomenik. Sada ćemo uraditi apsolutno sve onako kako je autor predvideo", ističe Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada.

To nisu jedini radovi

Radove sprovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda u saradnji sa gradskim "Zelenilom". Prostor spomen-parka biće povezan sa linijskom parkom.

"U urbanističkom smislu konačno će ovo da postane jedan veliki prostor koji možete da sagledate sa obe strane, imaće smisla da neko zastane, sedne na klupe koje će ovde biti i da ima osećaj da dolazi na neki važan prostor", naglašava Marko Stojčić, glavni gradski arhitekta.

To nisu jedini radovi. Duž reke biće skinut i dio ograde koji zauzima prostor biciklističke staze. Neiskorišćeni dio parcele sportskog kompleksa biće preuređen i već sljedećeg ljeta moći će da ga koriste građani koji idu na bazen. Pošto sportskim kompleksom od 1. juna ponovo upravlja Grad, njegov poslovni prostor biće dat na licitaciju.



Glas Srpske