Ista šema Zapada na Kosovu i u Ukrajini :: Semberija INFO ::

 

Ista šema Zapada na Kosovu i u Ukrajini


Paralele između negativnog razvoja situacije u i oko Ukrajine i na Kosovu i Metohiji pod uticajem Zapada postaju sve jasnije, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Cela situacija, apsolutno sve, i odnos Prištine prema Srbima na Kosovu, podseća na sve što se dešavalo i dešava u Ukrajini. Iste šeme, isto ponašanje Zapada. Kao što se tamošnji mirovni sporazumi namerno ne sprovode i kako se tamo sve zataškava izjavama Zapada da se moraju primeniti, Amerikanci i članice EU svakodnevno ponavljaju i pozivaju Prištinu da sprovodi briselske sporazume, ali ništa nije učinjeno. Nasilje eskalira, a ugnjetavanje Srba se nastavlja”, naglasio je ruski ambasador.

Kako je dodao, u tom slučaju zapadni mirovnjaci su odobravali eskalaciju i nasilne akcije protiv civila, iako je trebalo da ih zaštite.

„Oni ne treba da deluju pod okriljem NATO-a, kako bi to trebalo da bude i propisano rezolucijom Saveta bezbednosti UN, ali u stvarnosti ispunjavaju naloge NATO-a, odnosno Zapada”, naglasio je.

Ruski ambasador je istakao da se nasilje vlasti kosovskih Albanaca u Prištini nad Srbima na Kosovu i Metohiji dešava uz ohrabrenje Zapada i pod okriljem dijaloga u Briselu.

Zapad štiti albanske vlasti


Ambasador Rusije je imao jutros sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom kojeg je Aleksandar Bocan-Harčenko saslušao stav Srbije o situaciji na KiM i etničkom čišćenju koje sprovodi Priština.

Kako je rekao Bocan-Harčenko, predsednik Srbije ga je na sastanku detaljno obavestio o dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini u prisustvu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

„Stvar je u tome da se nasilje u Prištini nastavlja. Takozvani kosovski premijer Aljbin Kurti je zauzeo otvorenu liniju osvajanja dela Kosova naseljenog Srbima. Druga stvar, koja je sasvim očigledna, je da Zapad ohrabruje Prištinu u ovim aktivnostima. Činjenica je da se dijalog vodi formalno kao paravan za ono što se zaista dešava na Kosovu, ne daje apsolutno nikakve rezultate, kao ni diplomatski kontakti sa predstavnicima vodećih zapadnih zemlje”, kazao je Bocan-Harčenko.

Kako je naveo, cilj Zapada je da omogući Prištini da uspostavi potpunu kontrolu nad čitavom teritorijom regiona pod međunarodnim patronatom, uključujući i vojno prisustvo takozvanih mirovnjaka koji pomažu specijalnim snagama kosovskih Albanaca, da i dalje sprovode liniju suzbijanja Srba i same Srbije, šire govoreći, mira na Balkanu”, prenosi Sputnjik.

Bocan-Harčenko je istakao blagovremenost Vučićeve inicijative za sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, čemu se protive zapadne zemlje članice Saveta bezbednosti.


​POLITIKA