U toku pretres u manastiru Banjska, novosadski hodočasnici napustili manastir :: Semberija INFO ::

 

U toku pretres u manastiru Banjska, novosadski hodočasnici napustili manastir


Фото - Танјуг
MITROVICA - U manastiru Banjska od jutros je u toku pretres manastirskog zdanja u kojem su hodočasnici iz Novog Sada, zajedno sa monasima, proveli besanu noć poslije jučerašnjih oružanih incidenata.

Do oružanog incidenta je došlo kada su pripadnici KPS pokušali da uklone barikade koje je na ulazu u Banjsku postavila grupa naoružanih Srba i kada su život izgubila trojica Srba i jedan albanski policajac.

Prilaz Banjskoj i dalje je blokiran od strane kosovskih specijalaca, dok je više patrola tzv. kosovske policije na putu od Kosovske Mitrovice do Zvečana, odnosno Banjske, kao i vozila Kfora, javlja reporter "Novosti" sa lica mjesta.

Na putu od Banjske ka Leposaviću saobraćaj je rijeđi od uobičajenog. 

Dva vozila sa po desetak pripadnika tzv. kosovske policije, stacioinirani su na više punktova, dok helikopter nadleće područje od Banjske ka Leposaviću.



Nešto poslije 16 časova grupa hodočasnika iz Novog Sada koja se u nedelju zatekla u manastiru Banjska napustili su manastir u pratnji dva vozila EULEKS-a.

Oni su prošli Leposavić i krenuli u pravcu Jarinja. 

Eparhija raško-prizrenska u nedelju je saopštila da se u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira.

Takozvani kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja zatražio je od Srbije da preda šest osoba za koje tvrdi da su učestovale u okršaju sa policijom u Banjskoj i za koje kaže da se nalaze na liječenju u novopazarskoj bolnici, kako bi "odgovarale pred pravosudnim organima za terorističke akte", prenosi Koha.

„U ovoj akciji nije povrijeđen nijedan civil, a prema dosadašnjim informacijama, šest ranjenih terorista nalazi se na liječenju u novopazarskoj bolnici. Tražimo od Srbije da ih odmah preda kosovskim vlastima kako bi se suočili sa pravdom za svoja teroristička djela. Takođe, tražimo od Srbije da preda svakog člana ove grupe koji je uspio da pobegne", rekao je Svečlja.

On tvrdi i da je plan Srbije bio da eskalira situaciju.

U selu Donja Budriga, u opštini Parteš, ispisani su grafiti „UČK" na dve različite lokacije, saznaje Kosovo onlajn.

Jedan grafit je ispisan u blizini centra sela, a drugi na izlazu. Grafiti su ispisani na asfaltu i jednom pomoćnom objektu.

Mještani sumnjaju da su se nepoznata lica koja su ispisala grafit kretala iz pravca Parteša i udaljila se ka obliženjem albanskom selu Žegra.

U Donjoj Budrigi živi oko 200 srpskih porodica.

Kosovski specijalci sa dugim cevima kontrolišu vozila na prilazu Zvečanu, iz pravca Zubinog Potoka.

Helikopter nadleće područje od Banjske ka Leposaviću.

Javno preduzeće "Pošta Srbije" saopštilo je da je u toku prethodne noći, između 24. i 25. septembra došlo do upada albanskih terorista u objekat pošte u Banjskoj, pričinjena je velika materijalna šteta, oštećena je imovina i ukradena oprema.

- Albanski teroristi ovim vandalskim činom, ne samo da su doveli do toga da će privremeno biti obustavljeno pružanje poštanskih usluga Banjskoj, nego su – inspirisani neodgovornom i opasnom politikom Aljbina Kurtija svesno i namerno nastavili sa zastrašivanjem i uništavanjem svega što je srpsko na Kosovu i Metohiji - kao i otežavanjem nesmetanog kretanja, rada i svakodnevnog života svih onih koji se protive nerazumnoj politici privremenih organa vlasti u Prištini - navodi se u saopštenju koje je, pre svega, upućeno, korisnicima opštine Zvečan, selo Banjska, na Kosovu i Metohiji.


Glas Srpske