Počinje 66. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu :: Semberija INFO ::

 

Počinje 66. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu


Foto: Pixabay
U Beogradu će danas početi 66. Međunarodni sajam knjiga na kojem će nastupiti više od 400 izlagača iz 15 država, među kojima i izdavačke kuće iz Republike Srpske.

"Živele knjige" je slogan ovogodišnjeg Sajma koji će trajati do nedjelje, 29. oktobra.

Srpski pisac i izdavač Vladislav Bajac danas u 18.00 časova svečano će otvoriti Sajam knjiga, koji ove godine obilježava 66 godina postojanja.

Počasni gost ove godine biće Francuska, koja će predstaviti pisce, prevodioce, izdavače, distributere iz te zemlje, kao i ličnosti koje su na različite načine povezane sa knjigom, najavili su organizatori.

Osim Francuske i izdavača iz Srbije, učestvovaće izdavači iz Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Italije, Grčke, Turske, Njemačke, Bjelorusije, Rusije, Kine, Indije i Egipta.

Republika Srpska će se predstaviti reprezentativnim izdanjima u znaku 150. godišnjice rođenja Jovana Dučića i pod motom stiha iz njegove pjesme "Sva slova pevaju pretke...".

Reprezentativni nastup Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga svečano će u ponedjeljak, 23. oktobra, u 12.00 časova otvoriti ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić, u svečanoj sali Beogradskog sajma, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Nakon toga, Stojičićeva će sa ministrom kulture Srbije Majom Gojković potpisati memorandum o saradnji dva ministarstva.

Trinaesti nastup Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu organizuje Predstavništvo Srpske u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je Srni da će, s obzirom na to da je Dučićev stih moto ovogodišnjeg nastupa Srpske, odmah poslije svečanosti otvaranja u istoj sali biti održan i prvi program posvećen Dučiću, o čijem će životu, djelu i jeziku govoriti profesori Miloš Kovačević, Aleksandar Milanović i Aleksandar Raković.

Cicović je naveo da je Predstavništvo omogućilo izdavačima iz Republike Srpske da na Sajam knjiga izađu sa velikim brojem naslova, tako da će 33 izdavača, 60 autora i više od stotinu govornika predstaviti 89 izdanja i sigurno je da će odabrane teme i ideje privući veliki broj posjetilaca, ljubitelja dobre knjige.

Udruženje književnika Republike Srpske ove godine će prvi put predstaviti izdanja svojih članova, pa će tako 18 autora i 20 govornika predstaviti 18 njihovih izdanja.

U toku Sajma nizom programa biće obilježeno 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, a godišnjice rođenja biće povod i za tribine posvećene Milošu Crnjanskom i Radoju Domanoviću.

U okviru 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodijeljene nagrade i ocijenjena godišnja izdavačka produkcija u devet kategorija.

Sajam će za posjetioce svih sajamskih dana biti otvoren od 10.00 do 21.00 sat.

(Nezavisne)