Kišna apokalipsa u Sloveniji, brojna sela odsječena :: Semberija INFO ::

 

Kišna apokalipsa u Sloveniji, brojna sela odsječena


Foto: Marko Gasser - Župan Občine Železniki / Facebook
Tokom protekle noći u Sloveniji je padala kiša toliko jaka da je slovenska agencija za okolinu Arso izdala je crveno upozorenje za petak.

Zbog velikih količina padavina koje su do sada pale na sjeverozapadu Slovenije, zatvoreno je nekoliko dionica puteva zbog nanosa zemlje i blata, a komandant Opštinskog stožera civilne zaštite Miha Vencelj upozorio je građane da ne kreću na put, saopštili su iz Opštine Tolmin, gdje su sve raspoložive službe na terenu.

Lokacija na kojima je potrebna pomoć je mnogo, a stalno se otvaraju nova klizišta, pa postoji opasnost za cijelo područje, dodaju.

Iako se voda brzo povlači u korita, još su aktivna neka klizišta u Podbrdu. komandant Vencelj je rekao da je nekoliko objekata teško oštećeno, a Podbrdo je trenutno dostupno samo s gorenjske strane ili željeznicom. Sada je prioritet uspostaviti putne veze kako bi s opremom mogli doći do najugroženijih područja, dodao je.

Jure Beguš, zapovjednik DVD-a Tolmin, rekao je da su svi vatrogasci na terenu i intervenišu na više od 40 lokacija. Problema imaju i zbog loših veza, a prve pozive za pomoć dobili su nešto prije 09.00 sati.

"Uslovi su katastrofalni, vatrogasnim vozilima ne možemo ni prići zbog oštećenih puteva", rekao je.

Evakuisano je deset osoba iz sela Koritnica i pet iz sela Klavže. Gotovo svi će se moći vratiti u svoje kuće kada se voda povuče, upitna je samo jedna kuća koju će prije povratka stanara pregledati stručnjaci, rekao je Ervin Čurlič iz regionalnog Stožera Civilne zaštite za Sjevernu Primorsku, piše portal "24ur".

Zbog vremenskih nepogoda dolazi i do kvarova na elektromreži, pa bez struje povremeno ostaju naselja u Tolminskom (Most na Soči, Baška grapa, Šebrelje) i Ilirskobistriškom.

Kako je nešto iza 13.00 sati saopštila Opština Tolmin, zatvorene su mnoge lokalne i državne ceste, i to između Ljubinja i Podljubinja, na nekoliko dionica ceste između Bača pri Modreju i Podbrda te između Mosta na Soči i Čepovana, dok je državna cesta zatvorena. Put prema Novoj Gorici djelimično je pušten u promet.
Rijeka Soča se izlila iz korita ​​i na dijelu puta između Tolmina i Mosta na Soči, gdje je saobraćajnica zatvorena zbog poplavljenog kolovoza, javljaju iz regionalnog stožera civilne zaštite. Zaobilaznica je kroz naselje Ušnik.

Kiša je zahvatila i Šentvišku visoravan gdje se ispod zaseoka Laze na Ponikvi stvorila bujica.
Obilna kiša ujutro je zahvatila i opštinu Idrija. Padavinska voda poplavila je neke stambene objekte i skladišta preduzeća u Spodnjoj Idriji, a u Idriji se aktiviralo klizište, piše "Delo".

Vatrogasci su na terenu i u opštini Cerkno te su doveli agregat u selo Bukovo.

Nabujali potoci poplavili su nekoliko stambenih objekata, prostorije dječijeg vrtića i trgovine u Kanalu, a u Desklama prostorije osnovne škole. U naselju Krstenice aktiviralo se klizište.

Potpuno je zatvorena i regionalna cesta Nova Gorica-Tolmin između Ušnika i Doblara zbog odrona više stotina kubika zemlje i kamenja. U Opštini Ajdovščina visoka voda poplavila je objekte u Selu, Šmarju, Gaberju i Colu, prenosi "Jutarnji list".

(Nezavisne)