Šef Misije MMF-a: Srbija postigla odlične rezultate :: Semberija INFO ::

 

Šef Misije MMF-a: Srbija postigla odlične rezultate


Фото - АА

Izvor: AA / BHRT

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojima je razgovarao o fiskalnoj, monetarnoj i energetskoj stabilnosti.

"Šef Misije MMF-a Donal MekGetigan je istakao da je Srbija postigla odlične rezultate, strogo poštujući preporuke Međunarodnog monetarnog fonda i sprovodeći ciljeve definisane aranžmanom s ovom institucijom. O tome svjedoče rekordne devizne rezerve, dobri rezultati fiskalne politike, visok priliv direktnih stranih investicija, kao i podaci s tržišta rada o snažnom rastu zaposlenosti", saopšteno je iz Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

On je naglasio da je Srbija pravovremeno reagovala adekvatnim ekonomskim mjerama na inflatorne pritiske i dodao da su očekivanja MMF-a da stopa inflacije na kraju godine bude na nivou ili niža od osam posto.

Govoreći o reformi državnih i javnih preduzeća, predstavnici MMF-a pozdravili su korake preduzete u cilju transformisanja i stabilizacije EPS-a i ukazali na neophodnost ubrzanja restrukturiranja državnih preduzeća.

"Predsjednik Vučić je zahvalio na ocjeni da Srbija odgovorno sprovodi program dogovoren s MMF-om. On je istakao da je sačuvana makroekonomska stabilnost, kao i dobro poslovno okruženje i dodao da je Srbija, uprkos brojnim izazovima na globalnom tržištu, uspjela da očuva ekonomiju pa čak i da je dodatno ojača", navodi se u saopštenju.

Odbor direktora MMF-a, na kojem će biti usvojen zaključak o uspješnosti druge revizije aranžmana, biće održan 21. decembra ove godine.