Šta je isplativije - da grijanje stalno radi, ili da ga palimo kad nam treba? :: Semberija INFO ::

 

Šta je isplativije - da grijanje stalno radi, ili da ga palimo kad nam treba?


Prije nego što odlučite kako ćete koristiti grijanje, razmotrite investiciju u poboljšanje izolacije svog doma.

Šta je isplativije: ostaviti grijanje da radi pomalo tokom cijelog dana ili ga konstantno gasiti i paliti po potrebi?
 
Dobro izolovane zgrade zadržavaju toplotu i smanjuju potrebu za konstantnim radom sistema. Stoga, prije nego što odlučite kako ćete koristiti grijanje, razmotrite investiciju u poboljšanje izolacije svog doma. 
 
Ostavljanje grijanja tokom cijelog dana: Stručnjaci sugerišu da ostavljanje grijanja da lagano radi tokom cijelog dana možda nije najbolja strategija za uštedu energije. Zašto? Postoji nekoliko razloga. Kada grijanje radi neprestano, kotao mora da održava željenu temperaturu u prostoru, što zahtijeva kontinuiranu potrošnju energije. To znači da ćete tokom cijelog dana trošiti energiju.
 
Isključivanje i uključivanje grijanja: S druge strane, ukoliko ostavite dom hladnijim tokom dana i uključite grijanje kada se vratite kući, biće vam potrebno više energije da podignete temperaturu na željeni nivo. Međutim, ova metoda omogućava vam bolju kontrolu nad potrošnjom energije i omogućava vam da koristite energiju samo onda kada je to stvarno potrebno.
 
Najisplativija varijanta
 
Neki stručnjaci preporučuju korišćenje tajmera za grejanje. Postavljanjem tajmera možete da programirate kada će se grijanje uključivati i isključivati. Na primjer, grijanje može biti isključeno tokom radnog vremena ili dok spavate, a može se automatski uključiti prije nego što se vratite kući, osiguravajući da je prostorija topla kada vam je to zaista potrebno.
 
Važno je napomenuti da je najvažnija stvar za efikasno grijanje identifikacija i popravka mjesta gdje se gubici toplote javljaju. Ako je vaš dom dobro izolovan, potrošićete manje energije bez obzira na način na koji koristite grijanje. Kako biste najefikasnije iskoristili grijanje tokom jeseni, savjetuje se korišćenje termostata koji će omogućiti precizno podešavanje temperature i održavanje udobne atmosfere u domu.
 
(Mondo.ba)