HRVATSKA USKORO PREUZIMA KORMILO EU. JEDAN OD GLAVNIH CILjEVA BIĆE JOJ ZAPADNI BALKAN :: Semberija INFO ::

 

HRVATSKA USKORO PREUZIMA KORMILO EU. JEDAN OD GLAVNIH CILjEVA BIĆE JOJ ZAPADNI BALKAN


Evropa koja se razvija, povezuje, štiti i koja je uticajna – to su četiri krovna područja na kojima će se temeljiti hrvatsko predsjedanje Evropskim vijećem, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković, piše Euraktiv.

Hrvatska će 1. januara 2020. godine prvi put preuzeti kormilo nad najvećim trgovinskim blokom na svijetu, te će sljedećih šest mjeseci imati glavnu ulogu u rješavanju gorućih problema Evropske unije. Bregzit, formiranje nove Evropske komisije i donošenje novog proračuna EU biće na samom vrhu ljestvice prioriteta Hrvatske u tom razdoblju, a tim će zadacima vlada Hrvatske pridružiti i strateške prioritete četiri krovna područja.

– Naše predsjedanje EU dolazi u prelomnom trenutku za Evropu i cijeli svijet. Kriza multilateralizma, nova trka u naoružanju, klimatske promjene i rastuća teroristička nesigurnost obilježićeće šest mjeseci našeg mandata, kao i činjenica da ćemo predsjedništvo preuzeti na samom početku novog petogodišnjeg razdoblja Unije – izjavio je Plenković na početku govora.
 
Produbljivanje tržišta najvećeg trgovinskog bloka na svijetu, ulaganje u inovacije i istraživanje i digitalizacija biće osnova “Evrope koja se razvija”. Plenković smatra da bi izgradnja zadovoljnijeg i vitalnijeg društva trebalo da bude misao vodilja hrvatskog mandata na čelu EU, stoga će se poseban naglasak staviti na razvijanje ekonomije koja počiva na temeljima ekološke održivosti kako bi se uspješno provela tranzicija na niskougljeničnu i kružnu poljoprivredu. Time će se, smatra premijer, odgovoriti i na rastuće klimatske promjene. Posebna će se pažnja posvetiti demografskim izazovima, kojima će se u sklopu svog portfelja u Evropskoj komisiji baviti i hrvatska komesarka Dubravka Šuica.

S obzirom na to da Evropa može svoju ulogu globalnog učesnika unaprediti samo širenjem uticaja u susjedstvu, smatra Plenković, jedan od ključnih prioriteta Hrvatske tokom predsjedanja EU biće rehabilitacija dijaloga između Brisela i država Zapadnog Balkana, a to će biti tema zagrebačkog samita planiranog za januar. Republika Hrvatska veliku će pažnju posvetiti i jačanju transatlantskih veza, te odnosu sa državama Dalekog istoka.

(srpskainfo.com)