Svetosavska akademija u Skoplju: Nema granica za srpsku kulturu nastalu pregalaštvom Svetog Save :: Semberija INFO ::

 

Svetosavska akademija u Skoplju: Nema granica za srpsku kulturu nastalu pregalaštvom Svetog Save


Foto: RTRS
Svetosavska akademija održana je večeras u Skoplju, intoniranjem himni Sjeverne Makedonije i Srbije.

Predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković naglasio je da je prvi put u istoriji predsjednik Srbije došao je da posjeti Srbe u Sjevernoj Makedoniji.

On je na obilježavanju Svetosavske akademije u Skoplju rekao da "adrenalin radi, da je prisutna nervoza i velika očekivanja".

"Kada se svaka akademija završi, kaže se, da je ova bila najbolja, a na nama je da se potrudimo da svaka sljedeća bude bolja. Mislim da smo uspjeli u tome jer smo unijeli puno ljubavi, razumijevanja, rada, i, iskren da budem, ponosan sam na skoro sve akademije koje smo do sada odradili", rekao je Stoilković.

On je rekao da može da kaže da je ova akademija svakako bolja od svih drugih.

"Zašto? Zato što je neko video da sve ovo što radimo ima odgovarajućeg efekta i u makedonskoj javnosti i u srpskom narodu koji živi u Makedoniji", naveo je Stoilković.

Stoilković je rekao da je priča o svetom Savi "zaista velika".

"Već osam vijekova smo svjedoci da ta priča traje. Hvala svetom Savi što nas je večeras okupio, da ispričamo priču o sjećanju na njega", dodao je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da je Sveti Sava temelj naše civilizacije.

"Sveti Sava je ličnost koja je na naš narod imala najveći uticaj. Uz majku i Boga prizivamo Svetog Savu, sve dobro što je neko u srpskom narodu učinio protkano je njegovim uticajem, danas vraćamo bar djelimično dug prema Svetom Savi gradeći škole, fakultete...", rekao je Vučić u obraćanju.

Vučić je istakao da se sveti Sava s pravom zove ocem crkve i škole.

"Priča o svetom Savi staje u jednu riječ - izbor, od prvog Rastkovog do posljednjeg Savinog da i državi i crkvi obezbijedi prave nasljednike i povuče se i kada se pogleda istorija. I danas naš put zavisi od izbora, od toga hoćemo li kao narod izabrati slobodu ili nečije sizerenstvo ili vlast nad nama, nezavisnost ili vazalstvo, suverenitet ili podaništvo. Naša zemlja nije u jednostavnoj i lakoj situaciji", rekao je Vučić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nanad Stevandić poručio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da za srpsku tradiciju i kulturu, koja je nastavala pregalaštvom Svetog Save, ne postoje granice.

" Pripadamo duhu, tradiciji i kulturi za koju ne postoje granice, a koja je nastala pregalaštvom Svetog Save. Na današnji dan se prisjećamo da je Sveti Sava prvo mirio braću, čuvao ih, a onda nas mirio sa drugim komšijskim narodima", rekao je Stevandić.

On je ocijenio da je to težak posao za koji se verifikacija čeka po sedam, osam vijekova, a što danas dobro razmije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jer radi sličan posao.

"Hvala bratskom makedonskom narodu što se na zajedničkom obilježavnju praznika na Zebrnjaku, Kumanovu i Kajmakčalanu osjećamo slobodno i ugodno kao u Banjaluci i Topoli, njegujući zajedništvo naših naroda i tudeći se da nas budućnost više nikada ne razdvoji i posvađa", rekao je Stevandić.

Predsjednica srpske zajednice u Sjevernoj Makedoniji Gordana Jovović uručila je Svetosavsku povelju pjesniku i književniku Vladi Uroševiću.

Na akademiji, kojoj prisustvuju i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i doskorašnji premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković.

(RTRS)