U Beogradu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta :: Semberija INFO ::

 

U Beogradu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta


Фото - РТРС
Izvor: RTRS

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen je u Srbiji državnom ceremonijom kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Polaganjem vijenaca na Spomenik žrtava genocida i minutom ćutanja odata je počast žrtvama Holokausta.

Državnu ceremoniju odavanja počasti organizovali su Vlada Srbije i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, a u svojstvu izaslanika predsjednika Srbije obratila se ministar kulture Maja Gojković, dok je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić položio vijenac.

- Moramo se suprotstaviti ekstremizmu i mržnji gde god se pojave i čim se pojave. Neophodno je da se zaboravu i zlu suprotstavimo zajedno i odlučno - navela je Gojkovićeva.

Gojkovićeva je dodala da Srbija uporno obnavlja memorijale, kao što je Centralna kula Starog sajmišta i mnoge druge i da neumorno prenosi znanje svima koji hoće da čuju o stradanju Jevreja, Roma i Srba na bezbrojnim užasnim stratištima.

Gojkovićeva je nakon toga sa direktorom Memorijalnog centra Staro sajmište Krinkom Vidaković Petrov obišla Centralnu kulu na Starom sajmištu, gdje se privode kraju radovi na restauraciji ovog istorijskog objekta, koji će u cjelini služiti kao javni izložbeni prostor Memorijalnog centra.

Skupu su prisustvovali, između ostalih i američki i ruski ambasadori u Beogradu Kristofer Hil i Aleksandar Bocan-Harčenko.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se od 2005. godine, kada je donesena Rezolucija Generalne skupštine UN.

Dan kada je 1945. godine oslobođen koncentracioni logor Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN proglasila je kao dan ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje, zasnovanih na predrasudama.