STUDENIČKA PLAŠTANICA ZASIJALA NOVIM SJAJEM :: Semberija INFO ::

 

STUDENIČKA PLAŠTANICA ZASIJALA NOVIM SJAJEM


Foto: Srđan Vulović
Posle pet godina, u Narodnom muzju u Beogradu završena je konzervacija Plaštanice Antonija Heraklejskog, koja jedna od samo pet sačuvanih istorijskih tkanina u baštini srpskog naroda. Od 13. decembra biće izložena u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, na izložbi „Manastir Studenica – drevnost, postojanost, savremenost“.

Na njoj su izvezeni Hristovo telo, pet anđela, citat iz Biblije i posveta darodavca. U najboljoj vizantijskoj tradiciji zlatoveza, plaštanica Antonija Heraklejskog nastala je krajem 14. ili u prvoj polovini 15. veka. Pretpostavlja se da je u vreme Kneza Lazara doneta u Srbiju i od tada se čuva u Studenici.
 
„Ona se koristi u crkvi na bogosluženjima. Izosi se na veliki petak kada se u bogosluženjiu sećamo događaja vezanih za Hristovo stradanje i njegovo pogrebenje i ležanje tela njegovog u grobu,“ kaže arhimandrit Tihon, iguman Manastira Studenica.
 
Posle vekova korišćenja i izlaganja, 2014. godine odneta je na konzervaciju u Narodni muzej u Beogradu. Stručnjaci su istraživali materijale od kojih je napravljena, ali i istorijsku pozadinu tkanine i darodavca.
 
Tatjana Mihajlović iz Narodnog muzeja u Kraljevu podseća: „Antonije Heraklejski je bio mitropolit herakleje trakijske i učesnik Firentinskog sabora u kojem je Vizantija potpisala uniju sa Rimom, što je izazvalo ogroman protrest u pravoslavnom svetu. Tada se proslavio i čuveni Marko Efeski kao branitelj pravoslavlja.“

Uz prsten Stefana Prvovenčanog i pokrov Despine Olivere, Plaštanica je jedan od najvrednijih predmeta u manastiru Studenica koji je od 1986. godine deo Uneskove svetske kulturne baštine.
 
Biljana Cincar Kostić, kustos Muzeja SPC u Beogradu, kaže: „Sve to što se nalazi kao blago, a pogotovu najstariji predmet primenjene umetnosti u samom manastiru govori o njegovoj visokoj muzejskoj kategoriji o visokoj kategoriji nacionalne baštine.“
 
U Studenicu, gde je vekovima čuvana, vratiće se sredinom marta iduće godine. Biće izložena u posebnoj klimatizovanoj vitrini koja će je očuvati za buduće generacije.
 
(RTS)