NAKON MARATONSKE SJEDNICE PRAĆENE INCIDENTIMA: USVOJEN ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVJESTI (VIDEO) :: Semberija INFO ::

 

NAKON MARATONSKE SJEDNICE PRAĆENE INCIDENTIMA: USVOJEN ZAKON O SLOBODI VJEROISPOVJESTI (VIDEO)


Foto: Printscreen
Nakon maratonske sjednice Skupštine Crne Gore koja je trajala skoro do tri sata iza ponoći poslanici su jednoglasno usvojili Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Za zakon je glasalo 45 zastupnika.

Prije izjašnjavanja o zakonu, poslanici su odbili više od sto amandmana. Podsjećanja radi, sjednica je bila prekinuta nakon incidenta koji su izazvali poslanici DF, koji su na kraju svi privedeni.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović rekao je, nakon incidenta u plenarnoj sali, da je država pokazala kako može biti strpljiva, odgovorna, ali i odlučna.

– Ovdje niko ne bježi od dijaloga, a danas smo pokušali sve, da budemo vrlo strpljivi, konačno smo došli do situacije da se možemo izjašnjavati. Crna Gora nikada neće dozvoliti da se u njenim institucijama onemogućava njihov rad. Slušali smo pozive ratnim drugovima i na ugražavanje ustavnog poretka. Svi moramo poštovati pravila. Izrekao sam im mjeru udaljenja sa sjednice, što znači da oni narednih 15 dana ne mogu učestvovati – naveo je Brajović.


Inače, Prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti predviđeno je da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili da su bili u njenom vlasništvu do 1. decembra 1918. godine.

Takođe se navodi da svi objekti koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, budu prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago.

Ukoliko neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati.

Ovaj prijedlog podržala je Crnogorska pravoslavna crkva, koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

(Avaz)