Vučić sa patrijarhom sutra o crnogorskom Zakonu o vjeroispovijesti :: Semberija INFO ::

 

Vučić sa patrijarhom sutra o crnogorskom Zakonu o vjeroispovijesti


BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sutra razgovarati sa Njegovom svetosti patrijarhom Irinejom o tome kako da se pomogne Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, nakon usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u crnogorskoj Skupštini.

On je naveo da će sa srpskim patrijarhom razgovarati o formiranju komisije i da se vidi kako pravno da se izađe pred svjetske i međunarodne organizacije u vezi s tim problemom.


"Razgovaraćemo kako da pomognemo našoj crkvi. Ne razumem se u mitropolije i eparhije, za mene postoji samo Srpska pravoslavna crkva /SPC/", rekao je večeras Vučić za RTS.

On je istakao da Beograd nema krivicu u dešavanjima u Crnoj Gori, da izražava brigu za srpski narod i SPC, te da ne želi da kvari odnose sa tom zemljom.

Komentarišući to što košarkaši beogradske "Crvene zvezde" nisu otputovali na meč sa podgoričkom "Budućnošću" koji je trebalo da se odigra večeras u Podgorici, Vučić je rekao da je možda bolje odigrati utakmicu za tri, sedam dana, nego da se napravi neka greška i da se desi nešto loše.

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o slobodi vjeroispovesti i vjerovanja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji prema bojazni SPC vodi ka oduzimanju srpske crkvene imovine i njenoj predaji u pravoslavnom svijetu nepriznatoj crnogorskoj autokefalnoj crkvi.

Usvajanje Zakona naišlo je na ogorčen otpor kod vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i proteste koji se ne smiruju.

Glas Srpske