Vučić posle sastanka sa liderima Srba iz BiH i CG: Neophodan nam je mir :: Semberija INFO ::

 

Vučić posle sastanka sa liderima Srba iz BiH i CG: Neophodan nam je mir


Фото: Танјуг

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Beogradu da će Srbija nastaviti da podržava Republiku Srpski i srpski narod u Crnoj Gori kroz „sve forme koje su zakonito moguće i opravdane”.

Vučić je posle sastanka sa predstavnicima Srba iz Republike Srpske i Crne Gore zamolio rukovodstvo RS da povodom situacije u BiH posle odluke Ustavnog suda o zemljištu, ima u vidu interese celokupnog srpskog naroda i Srbije i da sve što rade, rade pravno, demokratski, kroz institucije i „bez šire destabilizacije regiona”.

Vučić je izjavio da se „ne dovodi u pitanje da će Srbija biti uz svoj narod”, ali je dodao da je Srbiji neophodan mir „više od svega”.

„Moramo strateški da vodimo računa o tome da nam je potreban mir da ekonomski ojačamo, da imamo više dece. Znam da se to ne dopada delu javnosti koji želi radikalna rešenja, ali najveći uspeh Srbije je u tome koliko dugo može da sačuva mir”, kazao je Vučić, prenela je Beta.

Ocenio je da je Srbija „ekonomski najsnažnija u poslednjih 50 godina”, da se nalazi „pred velikim političkim iskušenjima” jer, kako je rekao, „neki u međunarodnoj zajednici pokušavaju da po oprobanom receptu okrive Beograd za sva dešavanja u regionu”.

„Juče sam konačno shvatio da bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije bio sasvim sam kada je uvodio takse, već da je bilo onih u međunarodnoj zajednici koji nisu imali ništa protiv toga”, rekao je predsednik Srbije i nastavio da „nije slučajno nekome palo na pamet da ruši identitet Srba i RS u BiH, da od SPC u Crnoj Gori pravi Pravoslavnu crkvu”.

Po njegovim rečima, „mnogi iz sveta bi želeli da kažu da Beograd upravlja trenutnim procesima u RS i Crnoj Gori”.

„A gde je naša krivica oko odluke Ustavnog suda BiH? Kako Beograd može biti kriv za donošenje Zakona o slobodi veroispovesti u parlamentu Crne Gore? Naš posao je i nećemo im dozvoliti da okrive Srbiju i srpski narod”, rekao je Vučić.

On je najavio da će će biti češći sastanci s predstavnicima Srba iz regiona i ponovio da će im Srbija „više nego ikada” pomagati, ali „uvek u interesu očuvanja mira, stabilnosti i očuvanja prava naše dece na budućnost”.

Dodik: U BiH je pređena 'crvena linija'

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče u Beogradu da je odlukama Ustavnog suda BiH „pređena crvena linija” i da u Republici Srpskoj „jača saznanje da treba rešavati pitanje statusa”.

„Mi nećemo destabilizovati situaciju. Imamo dosta mogućnosti da branimo svoja prava u institucijama. Na kraju, narod će odlučiti. Tražićemo da se putem odluke naroda, referenduma, odluči o statusu RS”, rekao je Dodik posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i liderima Srba iz regiona i s patrijarhom SPC Irinejem.

Ocenio je da je problem u Ustavnom sudu BiH i stranim sudijama u njemu, koje, prema Dodiku, zajedno s bošnjačkim sudijama glasaju protiv RS.

Dodao je kazao da poništenje ranije sudske odluke da imovina pripada entitetima ima podršku zapadnih zemalja.

politika.rs