BRNABIĆ: PRVA ŽRTVA KORONAVIRUSA U SRBIJI, MOLIM VAS OSTANITE KOD KUĆE :: Semberija INFO ::

 

BRNABIĆ: PRVA ŽRTVA KORONAVIRUSA U SRBIJI, MOLIM VAS OSTANITE KOD KUĆE


Foto: Printskrin / Tanjug
Premijerka Ana Brnabić saopštila je da je u Srbiji zabeležena prva žrtva koronavirusa, pedesetdevetogošnji pacijent iz Kikinde. Ponovila je da je na svima nama odgovornost da pokušamo da zaštitimo sebe i svoje time što ćemo izlaziti što je manje moguće i poštovati preporuke. Molim vas da ostanete kos kuće, poručila je premijerka.

"Moram da saopštim da smo nažalost izgubili prvi ljudski život u borbi protiv koronavirusa. Pre nekoliko sati u KC Vojvodine u Novom Sadu preminuo je muškarac star 59 godina iz Kikinde", rekla je premijerka na konferenciji u Vladi Srbije.

Navela da je preminuli pacijent dobio koronavirus od čoveka čiji je sin bio u Milanu i koji se i sam bori sada za život.

Predsednica Vlade je u svoje i u ime predsednika Aleksandra Vučića izjavila porodici saučešće.
Brnabićeva je rekla da je osam zaraženih koronavirusom u Srbiji trenutno u teškom stanju i da se lekari bore za njihov život.

Ukazala je da smo ušli u treću nedelju borbe protiv virusa i da je iza nas najtežih 24 sata, ali i da je ispred nas verovatno još mnogo dana težih od ovog danas.

Poručila da je na svima nama odgovornost da pokušamo da zaštitimo sebe, svoje najmilije i najbliže, porodice, komšije, lokalnu zajednicu... time što ćemo izlaziti što je manje moguće i poštovati preporuke.

"Restriktivne mere koje su donete, donete su da bi se sačuvalo zdravlje nacije, da bismo imali što manje žrtava u ovom ratu i da damo šansu zdravstvenom sistemu", rekla je Brnabić i dodala da se upravo zato pooštravaju mere zabrane kretanja.

Od sutra prekid javnog prevoza, od nedelje kafići 

Premijerka je najavila da se od sutra u 20 sati zaustavlja javni prevoz na teritoriji cele Srbije, dok se u nedelju u 20 sati zatvaraju svi restorani, kafići i tržni centri.

Vlada Srbije će dodatno pooštriti mere zabrane kretanja, pa od sutra u 20 sati prestaje javni prevoz na čitavoj teritoriji Srbije.

"Suspednujemo javni gradski prevoz do daljeg, a od nedelje u 20 sati zatvaramo restorane, kafiće i tržne centre", rekla je premijerka i dodala da za sada ostaje rad taksi udruženja i dostava hrane.

Sutra stiže velika pošiljka pomoći iz Kine

Brnabićeva je rekla da se očekuje da se sutra vrati avion iz Kine sa velikom pošiljkom pomoći za Srbiju.

"Sutra uveče se vraća sa velkim brojem medicinskih aparta i zaštitne opreme, ali doći će, čemu se najviše raduđemo, eksperti iz Kine, koji su se u toj zemlji borili protiv korona virusa i koji će pomoći našim stručnjacima", rekla je premijerka.

Zamolila je poslodavce u Srbji da zaposleni rade od kuće, a da se za one koji to ne mogu obezbedi prevoz, kao i da se ti poslodavci preko Privredne komore Srbije jave vladi.

Pokušaćemo da privreda trpi što manje, rekla je Brnabićeva dodajući da niko neće propasti ako bude slabije poslovao u ovoj situaciji.

Molim vas da ostanete kod kuće, poručila je Branbićeva.

"Nisu ovo mere za maltretiranje građana. To nije da bi uveli policijsku državu, već da se smanji broj zaraženih", istakla je premijerka i prenela da je u Italiji danas zabeleženo 627 mrtvih u jednom danu, a 6.000 novih zaraženih.