HRVATSKA OBJAVILA POSEBNA PRAVILA ZA ULAZAK STRANACA :: Semberija INFO ::

 

HRVATSKA OBJAVILA POSEBNA PRAVILA ZA ULAZAK STRANACA


Foto: Tanjug
Hrvatska je otvorila granice za svoje državljane, a stranci mogu da uđu pod određenim uslovima i na granici moraju dokumentacijom da dokažu svrhu svog boravka.

U okvru popuštanja restriktivnih mjera uvedenih zbog virusa korona, Nacionalni štab civilne zaštite je odlučio da od 9. maja hrvatski državljani smiju da napuštaju zemlju i vraćaju se u nju bez obavezne samoizolacije od 14 dana, uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Oni će na granici dobiti letak HZJZ o tome kako treba da se ponašaju narednih 14 dana, a preporučuje se da u tom period ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline i da van kuće obavljaju samo neodložne poslove.

Ovo važi i za strane državljane kojima se pod posebnim, strožim uslovima, dopušta ulazak u Hrvatsku, iako je i za njih ukinuta obavezna kućna samoizolacija.

Uprkos preporukama Nacionalnog štaba i dalje postoje nejasnoće oko procedure ulaska stranih državljana u zemlju, posebno zato što je po donošenju odluke Štaba 9. maja navedeno da se mjere, uz neke izuzetke, odnose na državljane EU i članove njihovih porodica.

Takva odluka bila je opravdana odlukom EU o produženju zabrane ulaska državljanima trećih zemalja do sredine juna.

Prema najnovim podacima, ulazak u Hrvatsku dopušten je svim strancima bez mjera samoizolacije, ali samo ako za to postoje poslovni razlozi ili ekonomski interesi. Da bi mogli da uđu, moraju da imaju valjanu dokumentaciju kojom to dokazuju graničnoj policiji.

Među izuzetke kojima je odobren ulazak, poput zdravstvenih radnika, prevoznika roba, diplomata ili putnika u tranzitu, navedene su i osobe koje putuju zbog neodložnih ličnih razloga ili su vlasnici nekretnina ili plovila u Hrvatskoj, kao i članovi njihovih porodica.

Nadavno je iz Uprave za granicu MUP Hravtske rečeno da stranci koji žele da uđu u Hrvatsku iz turističkih razloga, moraju da policijskim službenicima na granici pokažu rezervaciju smještaja, jer u protivnom neće moći da uđu.

Kako je ranije objašnjeno, o ulasku stranaca u Hrvatsku na graničnim prelazima odlučuje granična policija u skladu s uputstvima i propisanim epidemiološkim mjerama. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović apelovao je na strance da se, ako nisu sigurni imaju li opravdan razlog za ulazak, da se o tome unapred informišu putem mejla uprave za granice.

(BETA)