HRVATSKA: PLENKOVIĆ DOBIO MANDAT ZA FORMIRANjE NOVE VLADE :: Semberija INFO ::

 

HRVATSKA: PLENKOVIĆ DOBIO MANDAT ZA FORMIRANjE NOVE VLADE


Foto: Wikipedia
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dao je aktuelnom premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću mandat za sastav nove Vlade, nakon održanih parlamentarnih izbora. Za potpredsjednika Vlade, iz manjina biće predložen Boris Milošević, iz SDSS-a.
 
Predsjednik Hrvatske dao je mandat za sastav nove Vlade pobjedniku izbora HDZ-u, odnosno lideru stranke Andreju Plenkoviću.
 
Bez rukovanja, na Pantovčaku, Plenković je predao 76 potpisa podrške poslanika u Saboru.
 
- Odluku o dodjeli mandata sam gospodinu Plenkoviću uručio u uredu da izbjegnemo tu ceremonijalnost koja je ranije znala biti. To je komad papira, on je donio potpise - rekao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.
 
Nova Vlada imaće 16 ministarstava, za razliku od dosadašnjih 20.
 
- Pred Hrvatskom je puno zahtjevnih izazova, prije svega političkog, ali isto tako ekonomskog, finansijskog i u konačnici ovih nekoliko mjeseci javno-zdravstvenog karaktera - naglasio je hrvatski premijer Andrej Plenković.
 
U novoj Vladi učestvovaće i predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke, koji su na izborima osvojili tri mandata u Saboru.
 
Kandidat za potpredsjednika Vlade iz nacionalnih manjina je Boris Milošević, sa kojim je Plenković, kako je rekao, već usaglasio prijedlog o imenovanju.
 
Ovo nije prvi put da Srbi u Hrvatskoj imaju svog predstavnika. U mandatu Ive Sanadera i Jadranke Kosor potpredsjednik Vlade bio je Slobodan Uzelac.
 
(RTRS)