UPOZORENjA NATJERALA SRPSKE DRŽAVLjANE DA NE DOLAZE U SRBIJU :: Semberija INFO ::

 

UPOZORENjA NATJERALA SRPSKE DRŽAVLjANE DA NE DOLAZE U SRBIJU


Srpski državljani, koji žive i rade u Austriji i Švajcarskoj, odlučili su da ovog ljeta usljed epidemije virusa korona zbog mjera i upozorenja ne dolaze u Srbiju.

Ambasador Srbije u Beču Nebojša Rodić rekao je da je austrijska administracija izdala upozorenja gdje ukazuje da u slučaju da se pri povratku konstatuje da su zaraženi kovidom-19 mogu doći u situaciju da ostanu bez posla.
On je dodao da bi državljani Srbije sve zdravstvene usluge, koje bi po tom osnovu koristili, morali sami da plate.

Rodić je za Tanjug rekao da svi koji imaju regulisan boravak, uredna dokumenta da rade u Austriji, nemaju problem da se vrate u zemlju, ali će imati problem da dokažu zdravstveno stanje, to jest da nisu nosioci kovida-19.

Zvanični Beč je čitav Zapadni Balkan stavio na spisak zemalja za koje važi najviši stepen upozorenja za putovanje, na osnovu kojeg svi koji su boravili u tim državama pri povratku moraju u dvonedjeljni karantin ili da prikažu negativan pi-si-ar test.

Ambasador Srbije u Bernu Goran Bradić izjavio je da su zbog odluke Švajcarske o obaveznom karantinu za građane koji se vraćaju sa Zapadnog Balkana mnogi državljani Srbije odlučili da ovog ljeta odustanu od putovanja.

Međutim, za one koji nisu odustali, kada se vrate iz Srbije moraće da se prijave kantonalnim vlastima u roku od 48 časova i idu u desetodnevni karantin - dodao je Bradić.

Bradić je, u javnim apelima, intervjuima za švajcarske medije, kako ističe, bez namjere da se miješa u rad švajcarskih vlasti, apelovao da omoguće građanima koji dolaze iz Srbije da uz negativan pi-si-ar test ne moraju u karantin.

U Švajcarskoj, prema podacima ovdašnjih vlasti, živi pola miliona građana poreklom sa teritorije Zapadnog Balkana. Zbog teške epidemiološke situacije u tom regionu oni ne žele da `uvezu` zarazu - objasnio je Bradić.
 
(SRNA)