PREMINULA KNjIŽEVNICA ISIDORA BJELICA


Književnica Isidora Bjelica preminula je u Beogradu u 53. godini, potvrdila je Izdavačka kuća "Laguna".

Isidora Bjelica je rođena u Sarajevu 10. decembra 1967. godine gde je i završila gimnaziju, a zatim je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (odsek dramaturgija) i magistrirala sa tezom "Tehnotriler kao savremeni oblik tragedije".

Jedno vreme radila je kao asistent na predmetu Scenario, a kao kolumnista i filmski kritičar pisala je za gotovo sve veće novine sa srpskog i jugoslovenskog prostora, a godinama je objavljivala feljtone, putopise i reportaže na različite teme.

Bjelica je objavila preko šezdeset knjiga, pedeset pod svojim imenom, a petnaest pod pseudonimom.

U njenoj biografiji u Izdavačkoj kući "Laguna" napisano je da su skoro sve njene knjige bestseleri koji su doživeli i po deset, petnaest izdanja, a najpopularnije su svakako "Spas", "Spas 2", "Sama", "Voleti i umreti na Karibima", "Ljubav u Tunisu", "Moj deda Luj Viton", "Tajni život slavnih Srpkinja", "Princeze di Montenegro", "Dama iz Monaka", "Srpkinja" - sve su prodate na desetine hiljada primeraka.

Prva knjiga sa 18 godina 

Svoju prvu knjigu "Prvi probuđeni" objavila je u ediciji "Pegaz" još sa 18 godina i dugo vremena je bila najmlađi član UKS-a.

Kao pozorišni pisac i reditelj najveći uspeh doživela je sa dramom "Sarajka u Beogradu", koja je deset godina punila hale.

Veoma uspešni komadi bili su i "Ozloglašena", "Psovači", "Tako je govorio Broz"...

Za dramu "Skadarlijka" dobija i prestižnu nagradu za najbolji tekst i režiju na internacionalnom festivalu u Sarajevu.

Kao TV autor radila je nekoliko projekata, od toga "Klot-Frket" na BK televiziji i BN televiziji, i "Isidorin ljubavni vodič" na televiziji Metropolis.

Scenarista i reditelj 

Kao scenarista i reditelj potpisuje 2000. godine prvi srpski nezavisni film "Dorćol-Menhetn".

Kao modni dizajner šešira imala je preko deset revija, za koje je dobila niz internacionalnih priznanja.

Autor je nagrađivanih radio-drama, od kojih je najveći uspeh doživela drama o Isidori Sekulić.

Tvorac je niza performansa i umetničkog projekta Politart, koji je doživeo veliku internacionalnu promociju, a posebno je zapažena njena izložba sa Nebojšom Pajkićem u Muzeju savremene umetnosti "Egzibicija nacionalnog pomirenja".

Dobitnica nagrade za književnost 

Isidora je dobitnik i dva Beogradska pobednika za književnost, dva Zlatna bestselera, Samsungove nagrade za kulturu, nagrada Gala pisac TV Politike 2002, Najvoljenije žene 21. veka, Karić nagrade za publicistiku i nagrade "Dragiša Kašiković" za publicistiku, nagrade za književnost studenata Sorbone i mnogih drugih priznanja za brojne humanitarne angažmane.

Za roman "Spas" dodeljena joj je nagrada "Zlatni Hit liber" 2014. godine.

Njena dela prevođena su na engleski, ruski, francuski, slovenački, makedonski i španski jezik.

Kao glavni urednik potpisala je nekoliko projekata: "Isidorine ženske strane", "Hepi-end", "Trag istine".

Bila je glavni urednik diplomatskog magazina Vip Trip Diplomatik.

Bjelica je bila članica udruženja "Klub prvih žena".

Govorila je pet jezika, kako je često isticala, bila je "globtroterka" koja je dva puta obišla celu zemaljsku kuglu i pasionirani tviteraš.

Od otkrivanja da boluje od opake bolesti bila je posvećena alternativnim načinima lečenja i saznanjima iz te oblasti.

Autor je više od 40 knjiga posvećenih različitim generacijama, a osim toga, pisala je više pozorišnih komada i radio drama...

Kao TV autor radila je nekoliko projekata, od toga "Klot-Frket" na BK televiziji i BN televiziji, i "Isidorin ljubavni vodič" na televiziji Metropolis.

Bila je u braku sa Nebojšom Pajkićem s kojim je imala dvoje dece, Lava Grigorija i Vilu Evangelinu. 

(Tanjug)