Obezbijedio učešće na Svjetskom KLIMA kongresu :: Semberija INFO ::

 

Obezbijedio učešće na Svjetskom KLIMA kongresu


Na, po prvi put, organizovanom Kongresu i studentskom takmičenju pod pokroviteljstvom Saveza mašinskih i elektrotehničkih inžinjera i tehničara Srbije, održanom početkom decembra ove godine, Bijeljinac Danijel Todorović osvojio je nagradu za najbolji rad i na taj način obezbijedio učešće na Svjetskom KLIMA kongresu,  pod pokroviteljstvom Evropske federacije udruženja za grijanje, hlađenje i ventilaciju  koji će se održati u Bukureštu krajem maja naredne godine.
“Nakon završene gimnazije u Bijeljini, nastavio sam studiranje na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, gdje sam diplomirao u 2015. godini, na Departmanu za energetiku i procesnu tehniku, čime sam stekao zvanje diplomiranog inžinjera mašinstva. Tri godine kasnije, u 2018. godini, na istom fakultetu sam stekao zvanje master inžinjera mašinstva. Tokom studija obavljao sam praksu u firmi “Energy net” iz Novog Sada, gdje sam dobio ponudu za posao, neposredno prije diplomiranja”, kaže Danijel Todorović, ističući da je na pomenutom takmičenju u Beogradu svaki fakultet mogao je da prijavi po dva studenta koji su već napisali i pišu diplomske i master radove.
“Takmičari su bili sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, Mašinskog fakulteta u Nišu, Fakulteta inžinjerskih nauka u Kragujevcu, Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Pobjednik takmičenja predstavlja Srbiju na svjetskom KLIMA kongresu pod pokroviteljstvom Rehva - Evropske federacije udruženja za grijanje, hlađenje i ventilaciju, koje se održava u Bukureštu od 26. do 29. maja  2019. godine. Tema rada za takmičenje je bila ,,Priprema sanitarne tople potrošne vode u hotelima, korištenjem toplote sivih otpadnih voda'', gdje je opisan način dimenzionisanja sistema za pripremu sanitarne tople potrošne vode, koji kao izvor energije koristi energiju sivih otpadnih voda koje se skupljaju u kupatilima hotelskih soba i apartmana, šanka kafe - restorana i atmosferskih voda – kišnice.
​Ovu temu sam pripremio i napisao  na osnovu master rada pod temom ,,Uporedna analiza sistema za pripremu sanitarne tople potrošne vode u hotelima'', koji sam odbranio u oktobru 2018. godine. Mentor rada je doc. dr Mladen Tomić”, kaže Danijel Todorović, ističući da u budućnosti namjerava da se bavi istraživačkim radom, jer mu to omogućava i firma koja mu je ponudila posao nakon završetka studija. 
 
Lj.Lj.