Javna ustanova "Vode Srpske" odbacuje laži i pokušaje "iznude" :: Semberija INFO ::

 

Javna ustanova "Vode Srpske" odbacuje laži i pokušaje "iznude"


Javna ustanova "Vode Srpske" kategorički demantuje neistinite navode iznesene u prilogu Radio-televizije BN od 24. 11. 2021. godine pod naslovom "Mještani ljuti na Kalderu-Prointer i Vode Srpske".

U pomenutom prilogu izneseno je niz neistinitih tvrdnji i ocjena o tome ko je kriv za uništenje puta u naselju Bajinci u opštini Srbac. Jasno je da oni koji iznose ovakve laži nisu dobro upoznati sa aktivnostima o kojima govore. Očigledno je cilj njihovih laži da se umanji značaj projekata zaštite od poplava na području Srpca i susjednih opština koje sprovode Vlada Republike Srpske i Javna ustanova "Vode Srpske".

Naime, izvođači radova "Prointer", "Kaldera" i "KSB" angažovani su na projektu sanacije pumpnih stanica za atmosferske vode i u tom poslu uopšte ne koriste teške kamione i mašine kojima "uništavaju postojeći put", kako se to ističe u prilogu Radio-televizije BN. U tom poslu se u pumpne stanice ugrađuju napredne tehnologije za čiji transport nisu potrebna veća vozila od kombija.

Pomenuti putni pravac za prolazak kamiona pod teretom, u posljednjih godinu dana djelimično koristi drugi izvođač radova koji je trenutno angažovan na rekonstrukciji obližnje dionice Savskog nasipa, takođe u svrhu zaštite od poplava. Međutim, javnost Republike Srpske mora da zna i činjenicu da je lokalni put kroz naselje Bajinci u opštini Srbac već dugi niz godina u lošem stanju i nekorektno je krivicu za uništenje tog puta sada prebacivati na one koji trenutno sprovode veoma važne radove odbrane od poplava u tom dijelu Republike Srpske.

Takođe, Javna ustanova "Vode Srpske" izražava zabrinutost što novinari i urednici Radio-televizije BN i pojedini politički instruisani građani sami sebe doživljavaju kao veće stručnjake za vodoprivredu od ozbiljnih inženjera koji vode poslove u Javnoj ustanovi "Vode Srpske".

Na kraju, javnost Republike Srpske mora da zna i činjenicu da je u protekloj deceniji Javna ustanova "Vode Srpske" poslije svakog završenog projekta korištenu javnu infrastrukturu dovela u prethodno stanje. To je obaveza izvođača u svakom projektu. Tako će biti i nakon završetka radova na rekonstrukciji savskog nasipa na području Srpca. Ali, ovakve laži i pokušaji "iznude" nisu prihvatljivi za Javnu ustanovu "Vode Srpske".


JU "Vode Srpske"