Novac za traktore i mašine svim proizvođačima :: Semberija INFO ::

 

Novac za traktore i mašine svim proizvođačima


Poljoprivrednici iz Srpske koji su konkurisali za subvencije za nabavku novih traktora i priključnih mašina dobiće novac za te namjene jer je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS odlučilo da udovolji zahtjevima svih proizvođača.

Tu vijest predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednika u petak je saopštio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, koji je rekao da resorno ministarstvo ima namjeru da odobri sve zahtjeve i isplati novac za sufinansiranje nabavke traktora i druge poljoprivredne mehanizacije.

- S obzirom na to da je vladalo veliko interesovanje poljoprivrednika, a u želji da se svima izađe u susret, odlučeno je da sredstva iz agrarnog budžeta budu preraspodijeljena i da prihvatimo sve zahtjeve pristigle za mehanizaciju. Ta ideja je naišla na jednoglasnu podršku predstavnika udruženja poljoprivrednika koji su u petak razgovarali sa ministrom Pašalićem i njegovim saradnicima - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ističu da su tom odlukom spriječili i nezakonite radnje koje su se pojavile, a o kojima su upoznali predstavnike poljoprivrednika.

- U procesu ocjenjivanja zahtjeva i komunikacije sa proizvođačima došli smo do saznanja da se pojavio određeni broj ljudi koji su pokušali da iznude novac od poljoprivrednika kako bi im navodno obezbijedili dobijanje sredstava po osnovu javnog poziva za kapitalne investicije. Odlukom da prihvatimo sve zahtjeve, ti nezakoniti pokušaji su postali bezuspješni - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i pozvali poljoprivrednike koji imaju takva saznanja da to prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.
Potpredsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Ranko Sarajlić pozdravio je odluku, istakavši da je svaka dodatna pomoć i više nego dobrodošla proizvođačima. 

- Svi koji su željeli nove mašine sada će dobiti novac za to i, što je najvažnije, svi će biti u ravnopravnom položaju - istakao je Sarajlić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da je mehanizacija značajan segment u procesu proizvodnje jer domaći proizvođači samo uz pomoć savremene tehnologije mogu postići visok kvalitet proizvoda i biti konkurentni.

- Ovo je veoma važna mjera za selo jer se najveći broj zahtjeva odnosio na male i srednje proizvođače, budući da su veliki lani dobili subvencije. Mali i srednji proizvođači održavaju sela u životu i koliko-toliko popravljaju demografsku sliku. Nadam se da će u narednom periodu ovakve mjere biti obimnije kako bismo mlade ljude zadržali na selu - rekao je Usorac. On je istakao da u Srpskoj dolazi do zloupotreba podsticaja, te da Ministarstvo poljoprivrede odatle može da nadomiri razliku u novcu koja nedostaje za odobravanje svih zahtjeva.   

- O zloupotrebama podsticaja imamo saznanja i mi, ali i ministar, koji je dao nalog za pooštravanje kontrola. Neki uvozni proizvodi se pokušavaju predstaviti kao domaći i progurati za subvencije. Svi koji su zloupotrijebili podsticaje moraće vratiti novac - naveo je Usorac.

Javni poziv

Agencija za agrarna plaćanja RS javni poziv za kapitalne investicije u poljoprivredi je objavila 3. maja, a poljoprivrednici su zahtjeve mogli podnositi do 23. maja.

- Na tom javnom pozivu mogli su konkurisati za sufinansiranje nabavke traktora i mehanizacije u poljoprivredi. Prema Pravilniku o kapitalnim investicijama, sufinansira se od 30 do 35 odsto uloženih sredstava u nabavku mehanizacije - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Glas Srpske/Info Bijeljina