Počeo Sajam knjige u organizaciji “Glasa Srpske”: Radost za sve generacije :: Semberija INFO ::

 

Počeo Sajam knjige u organizaciji “Glasa Srpske”: Radost za sve generacije


BANjALUKA - Književnost je neizostavni dio čovjeka i ono što oplemenjuje dane njegovog života, a svaki skup, književno veče i svaka promocija posebno posvećena pisanoj riječi je svojevrsni mali praznik i radost.

Jedna od radosti onima koji uživaju u pisanoj riječi su sajmovi knjiga, a jedna takva smotra - tradicionalni Sajam knjige, 27. po redu, u organizaciji “Glasa Srpske” biće zvanično otvoren večeras u 18 časova u Sportskoj dvorani “Borik” besjedom književnika Dejana Aleksića a ljubitelji knjige već danas od 10 časova mogu da posjete sajam.

Nakon svečanog otvaranja u 19 časova biće promovisana Aleksićeva knjiga “Petlja”, a o ovom djelu s autorom će razgovarati Marija Pejić.

Na ovogodišnjem sajmu svoja nova izdanja predstaviće dobro poznati izdavači koji su već godinama bili dio ove smotre pisane riječi, a posjetioci će imati priliku da uživaju i u panel diskusijama i promocijama koje će biti realizovane tokom cijele sedmice.

Rukovodilac Sajma knjige Petra Ivić navela je da su ove godine pripremili program za različite generacije, te da su noviteti ovogodišnjeg izdanja učešće Grčke, koja će imati svoj štand i predstaviti grčku književnost, te to što će Društvo članova Matice Srpske u Republici Srpskoj po prvi put učestvovati na sajmu.

- Drago nam je što Grčka učestvuje na sajmu. Grčka će svoju književnost predstaviti na sajmu putem Helenske fondacije iz Atine, a na sajmu će biti održana i panel diskusija “Grčki  jezik i grčka kultura u Republici Srpskoj”. Takođe, drago nam je što će panel imati i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, na temu “Ćirilica u izdavaštvu” - rekla je Ivićeva.

Prva panel diskusija “Ćirilica u izdavaštvu” biće održana sutra od 11 časova. Učesnici diskusije su ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, direktor JU Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, zatim predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević, te osnivač izdavačke kuće “Imprimatur” Boris Maksimović. Moderator razgovora biće Aleksandra Glišić.

Istog dana u 12 časova biće promovisana knjiga “Didaktičke vježbe” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, a nakon toga od 13 časova izdanja Udruženja književnika Republike Srpske.

Na predstavljanju učestvuju glavni i odgovorni urednik izdavačke djelatnosti Udruženja književnika RS Predrag Bjelošević.

Posjetiocima će biti predstavljene knjige “Samotna riječ” Ranka Risojevića, “Korektivni imunitet” Miladina Berića, “Strašni sud” Ranka Pavlovića, “Krošnja života” Irene Stanković, “Brze ispovesti” Zorana Jungića, “Snijeg” Vjačeslava Kuprijanova, “Prošlo vrijeme, prohujali životi” Momčila Koprivice i “Petnaesti sprat duše” Elke Njagolove.

Početak sajamskih promocija u četvrtak biće rezervisan za najmlađe čitaoce, koji će od 11 časova uživati u predstavljanju dobro poznate knjige “Ukrala me Šumbaba” Aleksandre Čvorović, a od 12 časova i u promociji, isto tako čitane knjige među mališanima - “Kuća vremena” Jelene Kojović Tepić. Oba djela objavio je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Istog dana od 13 časova, u okviru promocija  djela članova Udruženja književnika RS biće promovisana djela “Orlice”, Mihajla Orlovića, “Pečat” Željka Nestorovića, “Divinski Orfej” Radmila Radovanovića, “Nasporivanje vječnosti” Saše Kneževića i “Iz sad u nekad” Slobodanke Đukanović. Voditelj programa je Neda Gavrić.

Panel diskusija “Grčki jezik i grčka kultura u Republici Srpskoj” biće održana u petak u 12 časova, u organizaciji ambasade Grčke u BiH i Helenske fondacije za kulturu iz Atine.

Učesnici su ambasador Grčke u BiH  Dimitris Papandreu, predstavnik Helenske fondacije za kulturu u BiH doc. dr Vladana Bartula, te mr Borjan Mitrović sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu i mr Danijel Dojčinović sa Univerziteta u Banjaluci.

Tog dana od 13 časova biće dodijeljene nagrade ovogodišnjeg sajma knjige, a od 14 časova biće promovisana djela Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Od 18 časova biće promovisana izdanja banjalučke “Besjede” i edicije “Atribut”.

Tokom vikenda na sajmu će biti održano nekoliko promocija, te je tako subota predviđena za promocije u organizaciji Udruženja književnika RS i to djela Jova Čulića “Što se tiče samog leta”, “Dvanaest” Dragice Đekić, “Rasklop” Vojina Trivunovića, “Čarobna knjiga” Jelene Glišić” i “Putovanje kroz prostor i vrijeme” Živka Vujića.

Istog dana od 18 časova biće promovisana i knjiga “Vrednovanje veštine pisanja u nastavi engleskog jezika kao stranog” autorke prof. dr Sanje Josifović Elezović.

Sajam će trajati do 12. septembra, a vrata SD “Borik” biće otvorena svakog dana od 10 do 21 čas.


Glas Srpske