POMOĆ POLjOPRIVREDNICIMA: ZA POBOLjŠANjE KVALITETA ORANICA 200.000 KM :: Semberija INFO ::

 

POMOĆ POLjOPRIVREDNICIMA: ZA POBOLjŠANjE KVALITETA ORANICA 200.000 KM


Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka raspisao je javni poziv za poboljšanje kvaliteta zemljišta, za šta je obezbijeđeno 200.000 KM.
 
Za ove subvencije sredstva su prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i biće iskorištena za sufinansiranje projekata čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju.

Kako su naveli iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, osnovni ciljevi dodjele ovih subvencija su povećanje oraničnih površina i privođenje kulturi, kroz mjere osposobljavanja i uređenja poljoprivrednih zemljišta koja su degradirana, zapuštena, koja su lošijeg kvaliteta ili su neplodna, popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta, sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta i sprovođenje postupka komasacije.
 
Maksimalna sredstva koja može ostvariti aplikant utvrđuju su u visini 60 odsto od  vrijednosti projekta, a ne mogu biti veća od 5.000 KM po projektu. Minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti ovim mjerama je jedan hektar, a maksimalna površina poljoprivrednog zemljišta koje se može prijaviti iznosi pet hektara.

Konkursne prijave za dodjelu sredstava sa svim prilozima, sa naznakom „Sredstva za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta“ potrebno je dostaviti do 31. avgusta lično Službi za planiranje i razvoj Centra, radnim danom od 9 do 15 časova, ili putem pošte na adresu: Vojvode Momčila 10, 12 i 16, Banjaluka.

Srpska info