Uz “Tezga” aplikaciju lakše do organske hrane :: Semberija INFO ::

 

Uz “Tezga” aplikaciju lakše do organske hrane


BANjALUKA - Grupa programera i studenata sa Ekonomskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci kreirala je prvu elektronsku tržnicu pod nazivom “Tezga”, u sklopu akcije “Domaće je bolje”.

Ova aplikacija je već neko vrijeme dostupna na “Gugl plej storu” i za relativno kratko vrijeme dobila je oko 2.000 korisnika, a u ponudi ima 1.500 artikala. Jedan od tvoraca aplikacije Ognjen Trubajić kazao je za “Glas Srpske” da je riječ o prvoj aplikaciji ovog tipa kod nas.

- Ona je specifična i po tome što je namijenjena uglavnom malim poljoprivrednim proizvođačima da bi lakše plasirali proizvode na tržište BiH, a prvenstveno na tržište Srpske po pristupačnim cijenama svim kupcima - naglašava Trubajić.

On je dodao da od zemalja regiona samo u Sloveniji postoji slična aplikacija.

Jedan od idejnih tvoraca “Tezge” Savan Vujin naglasio je da su izradu aplikacije otpočeli sredinom prošle godine sa timom programera koji su studenti završnih godina Elektrotehničkog fakulteta.

- Posao izrade i dizajna nije bio nimalo lak i trajao je nekoliko mjeseci te je zahtijevao dodatna ažuriranja same aplikacije u nekoliko navrata. Prvobitno je bilo planirano da aplikacija ima u ponudi isključivo kategorije koje su u vezi sa poljoprivrednim proizvodima kao što su mlijeko i mliječni produkti, zimnica, med i jaja, ali smo na sugestiju pojedinih korisnika “Tezge” dodali i nove kategorije, kao što su traktori i poljoprivredna mehanizacija, hrana za životinje, sadnice i sjemena, prirodna kozmetika i kućni ljubimci - kazao je Vujin, koji je i predsjednik Asocijacije mladih i studenata “Juvenis”.

Trenutno “Tezga” ima 24 kategorije i skoro 200 potkategorija, a ponudu je moguće filtrirati na osnovu kategorije, potkategorije, cijene, regije i grada. Kategorije koje sadrže najveću ponudu su voće, povrće, sjemena i sadnice.

Trubajić je ujedno i zadužen za promociju aplikacije “Tezga”.

- Primarni cilj je spajanje proizvođača sa krajnjim potrošačem te da se kupcima omogući širok asortiman ponude domaćih proizvoda, što će ujedno osnažiti poljoprivrednike da povećaju produktivnost. Neke od prednosti aplikacije jesu brzo i jednostavno preuzimanje i pretraživanje ponude, lako stupanje u kontakt sa prodavcem i mogućnost dogovora o cijeni i preuzimanju proizvoda - rekao je Trubajić.

Podrška

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podržalo je ove mlade ljude u promociji aplikacije, dok je Centar za razvoj poljoprivrede i sela uvrstio “Tezgu” na zvanični internet sajt i predstavio je poljoprivrednicima sa područja grada.

- Kazali su nam da bi i proizvodi iz “Krajiške kuće” uskoro trebalo da se nađu na “Tezgi”. Trenutno smo fokusirani na razvoj i promociju aplikacije, ali i na dodavanje novih kategorija - rekao je Vujin. Dodao je da razmišljaju o kreiranju novih aplikacija iz oblasti turizma i ugostiteljstva.


Glas Srpske