Vlada Srpske usvojila odluku o finansiranju: Za prenatalne testove za trudnice 2 miliona KM :: Semberija INFO ::

 

Vlada Srpske usvojila odluku o finansiranju: Za prenatalne testove za trudnice 2 miliona KM


Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku o načinu finansiranja Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice za 2023. godinu.
 
Sredstva za finansiranje Programa obezbjeđuju se u budžetu Republike Srpske za ovu godinu u iznosu od dva milion KM.
 
Podsjećamo , Narodna Skupština RS usvojila je Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kojim je propisano da će Vlada RS donijeti Odluku o načinu finansiranja Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice.
 
Ova dijagnostička zdravstvena usluga u Republici Srpskoj biće jednako dostupna za sve osiguranike kojima ona bude potrebna, odnosno medicinski indikovana, te u skladu sa odredbama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u septembru 2022. godine.
 
Kako je predviđeno ovim Zakonom, Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja, uz saglasnost ministra, donio je prethodno Program kojim se utvrđuju indikacije i način ostvarivanja prava na dijagnostičku proceduru neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice. Program je izrađen od strane zdravstvene struke, tačnije doktora medicine, specijalista Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.
 
Pravo na prenatalni test u Republici Srpskoj imaće žene starije od 35 godina, kao i trudnice koje do trenutka poroda imaju do 35 godina, ali uz preporuku genetskog savjetovališta, rečeno je nedavno iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.
 
U ovom fondu kažu da će izuzetno pravo na finansiranje prenatalnih testova imati i trudnice koje iz zdravstvenih razloga ne mogu da urade amniocintezu.
 
– Kada bude usvojena odluka Vlade, ovo pravo počeće se primjenjivati u praksi o čemu će javnost biti obaviještena- rekli su iz Fonda za Srnu prošlog mjeseca.
 
Kako je definisano programom, pravo na finansiranje prenatalnih testova trudnice ostvaruju na osnovu uputnice ginekologa kod kojeg su registrovane, dok se će uzorak krvi uzimati u javnim bolnicama sa kojima Fond ima potpisan ugovor.
 
– Bolnice će uzorak krvi dostavljati Univerzitetskom kliničkom centru RS koji će dalje prosleđivati uzorak na testiranje ustanovi sa kojom zaključe ugovor za proceduru neinvazivnog prenatalnog testiranja. Budući da su trudnice oslobođene plaćanja participacije i ovo pravo u potpunosti će finansirati FZO RS – pojasnili su u Fondu.
 
(srpskainfo)