ŽELjEZNICAMA RS NEDOSTAJE 50 RADNIKA. OSTAJU BEZ KADRA NA POZICIJAMA KOJE JE TEŠKO POPUNITI :: Semberija INFO ::

 

ŽELjEZNICAMA RS NEDOSTAJE 50 RADNIKA. OSTAJU BEZ KADRA NA POZICIJAMA KOJE JE TEŠKO POPUNITI


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Smanjenje viška radnika u “Željeznicama Republike Srpske” (ŽRS) ide planiranom dinamikom, ali određeni problem stvara nedostatak 50 radnika, prvenstveno izvršnog osoblja, rekao je vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Zoran Ilinčić.

– Planom za ovu godinu u “ŽRS” je predviđeno 2.350 radnika, a trenutno ih je 2.375. Samo kada je riječ o penzionisanju do kraja godine ostalo nam je još 67 radnika. Međutim, dosta je neplaniranih odlazaka, pa je tako samo u sedam mjeseci ove godine preduzeće dobrovoljno napustilo 50 radnika – rekao je Ilinčić za Glas Srpske.
 
On je naveo da radnici napuštaju “ŽRS” prvenstveno zbog niskih plata, koja je u prošloj godini u ovom preduzeću iznosila 639 KM, te dodao da ostaju bez kadra na pozicijama koje je teško popuniti.

Prema Ilinčićevim riječima, analize su pokazale da ovom preduzeću trenutno nedostaje 50 radnika, prvenstveno osoblje zaduženo za realizaciju saobraćaja na pruzi i održavanje infrastrukture, kao što su bravari, zavarivači, elektromehaničari, mašinski tehničari, mašinovođe.

Govoreći o poslovanju “ŽRS”, Ilinčić je naveo da su prognoze za ovu godinu veoma dobre. On je istakao da su prošle godine u okviru finansijskog restrukturisanja izmireni svi dugovi iz prethodnog perioda, prvenstveno prema radnicima i Poreskoj upravi.

Ilinčić je naglasio da je dobar trend poslovanja nastavljen, što daje nadu da će plan poslovanja u potpunosti biti realizovan do kraja godine.

(srna)