Već kažnjeni sa 3,8 miliona KM: Evo kako trgovci i naftaši pokušavaju da IZVARAJU GRAĐANE :: Semberija INFO ::

 

Već kažnjeni sa 3,8 miliona KM: Evo kako trgovci i naftaši pokušavaju da IZVARAJU GRAĐANE


Zbog kršenja marži na gorivo i osnovne životne namirnice, marketi i benzinske pumpe u Srpskoj unazad nešto više od godinu dana kažnjeni su sa više od 3,8 miliona KM.

Samo od početka ove godine, do sredine maja, naftašima je zbog kršenja marži izrečeno 75.000, a trgovcima čak 210.000 KM kazni, podaci su Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Od marta do kraja prošle godine, marketi su iz ovog razloga kažnjeni sa ukupno 1.253.200, a benzinske pumpe sa 2.275.700 KM.

– Republička tržišna inspekcija redovno vrši kontrola pridržavanja Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata. Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima, ovom uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata. Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima, propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata – kažu u Inspektoratu RS.

Podsjetimo, kad je riječ o kršenju Uredbe o ograničenju marži na naftne derivate, što se u najvećoj mjeri dešavalo u proljeće prošle godine, inspektori su na terenu zaticali različite situacije. Tako je, u jednom slučaju, po dolasku inspektora zatečen ED 5 po cijeni od 2,96 KM, a poslije kontrole uredbe poštivanja marže cijena je vraćena na 2,67 KM.

Na drugoj pumpi, ED 5 prodavan je po tri KM, a po nalogu inspektora cijena je vraćena na 2,7 KM. Naftaši su, naime, litar goriva prodavali skuplje između par feninga i čak 0,30 KM nego što su smjeli.

Zanimljivo je da je većina kažnjenih pumpi, po izdavanju prekršajnog naloga od strane inspektora, tražila sudsko odlučivanje. Tačnije, izrečenu kaznu je platio malo koji naftaš.

(Srpska info)