Kamp za djecu na Tari: Vratimo djecu prirodi, zdravim navikama i pravim vrijednostima :: Semberija INFO ::

 

Kamp za djecu na Tari: Vratimo djecu prirodi, zdravim navikama i pravim vrijednostima


U prostorijama Pedagoškog fakulteta u Bijeljini danas je održana konferencija za medija povodom predstavljanja projekta Kamp u prirodi za djecu koji organizuje Pedagoški fakultet Bijeljina, a koji se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Kamp u prirodi realizovaće se u periodu od 21. do 26. avgusta na Tari. Kompletan stručni rad na kampu će organizovati i izvoditi profesori, asistenti i studenti Pedagoškog fakulteta Bijeljina.



Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini istakao je da je Kamp u prirodi predviđen kako za djecu, tako i za mlade , odnosno osnovce i srednjoškolce, a prema njegovim riječima, ako kamp zaživi i budu imali dobar odziv, u budućnosti planiraju da uključe i djecu predškolskog uzrasta.

- Naša ideja sa ovim kampom jeste da vratimo djecu prirodi, prirodnom ambijentu i da oni u takvom ambijentu imaju određene sadržaje za koje mi znamo da su nešto što će im na najkvalitetniji način omogućiti odrastanje, vaspitanje i usmjeravanje ka nekim vrijednostima koje smo možda i zapostavili. U toku trajanja kampa biće mnogo sportskih aktivnosti, aktivnosti u prirodi i kroz šetnje i odlaske u prirodu učićemo ih o ishrani u prirodi, opasnostima, orjentaciji u prostoru, kao i aktivnosti vezane za logorovanje. Takođe, učićemo ih vraćanju tradiciji i kulturi kroz folklor, muziku, pjevanje i ples, kao i učenju svakodnevnih poslova u domaćinstvu. Posebno značajno je da sklonimo djecu od ekrana, mobilnih telefona, interneta i video igrica. Telefon će biti dozvoljen samo tokom popodevnog odmora  i to u svrhu javljanja roditeljima, a ostalo vrijeme biće odloženi na sigurno, dok će djeca imati toliko interesantnih sadržaja da im telefoni ni društvene mreže neće ni padati na pamet. Kamp će biti miks svih stvari koje mi mislimo da su potrebne djeci da  pravilno i zdravo odrastaju“, pojasnio je Stević i ovom prilikom zahvalio se Ministarstvu  prosvjete i kulture Republike Srpske na podršci.



Nataša Cvijanović, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu  prosvjete i kulture Republike Srpske istakla je zadovoljstvo zbog aktivnosti koju organizuje Pefagoški fakultet u Bijeljini.

- Svjedoci smo da nam ovakve aktivnosti možda trebaju više nego ikada, jer smo svi mi spremni i vrlo često verbalizujemo ono izreku „U zdravom tijelu, zdrav duh“, ali  je teško realizujemo. Upravo zbog toga u ovakvim okolnostima ovaj program organizovanja Kampa za učenike srednje i osnovne škole je u stvari nešto što nam ovoga trenutka mnogo treba. Moram spomenuti da su ove aktivnosti usklađene sa nastavnim planom i program  koji se odnosi na nastavni predmet fizičko vaspitanje, odnosno sada na fizičko i zdravstveno vaspitanje i da je na osnovu toga Ministarstvo prosvjete i kulture dalo saglasnost za realizaciju ovog programa.  Isto tako, rekla bih da možemo prepoznati sve one elemente programa i u nastavnom programu koji se odnose na časove i rad u odjeljenskoj zajednici.  Posebna tema koja se odnosi na zdrave životne stilove ustvari apostrofira pitanje zdravih stilova života, zdravlja i važnosti za fizičko i za mentalno zdravlje i u tom smislu ova projektna aktivnost zaista dobija na značaju.  Ministarstvo prosvjete i kulture RS svakako podržava sve ovakve aktivnosti i ne samo aktivnosti Pedagoškog fakulteta, nego postoje i  različite inicijative koje idu u ovom pravcu“, istakla je Cvijanovićeva.



Davor Radojević, direktor Osnovne škole „Meša Selimović“ Janja rekao je da će na ovaj način djeca imati priliku da se vrate prirodi, a samim tim i smanje korištenje modernih tehnologija.

- Malo dijete treba da pređe 20.000 koraka u toku  jednog dana, da bi se pravilno razvijalo. Mislim da je ovo pun pogodak i da će nam djeca biti zdravija i samostalnija u narednom periodu kada budu prošla kroz ovakve kampove“, zaključio je Radojević.


​Semberija info - S. Ristanović